Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite /RUCZ/ Boris Trninić izjavio je da su timovi Uprave koji se nalaze u Jablanici rano jutros nastavili potragu za nestalima i raščišćavanju puteva.

“Naši timovi su sinoć oko 20.00 časova zaustavili potragu za nastradalima i u pročišćavanju puteva i jutros oko 7.00 nastavili”, rekao je Trninić Srni, navodeći da su pripadnici RUCZ spavali na terenu i da tamo ostaju dok se stanje ne sredi.

Ističući da su maksimalni kapaciteti RUCZ usmjereni ka području opštine Jablanica gdje je stanje katastrofalno, Trninić je dodao da se još očekuje signal da li je potrebna pomoć Uprave i u Fojnici.

“Nemamo još jasan stav na koji način možemo da pomognemo, tako da je na prvom mjestu da se pomogne ljudima u Jablanici i da se tamo život normalizuje”, rekao je Trninić.

Iako RUCZ ima pse obučene za potragu za nestalima, Trninić navodi da trenutno kolege iz Federalne uprave civilne zaštite /FUCZ/, koja je nosilac akcije spasavanja u Jablanici, nisu zatražili njihov angažman.

Trninić je najavio mogućnost da se članovi timova RUCZ koji su u Jablanici privremeno večeras povuku sa terena zbog sutrašnjih lokalnih izbora, nakon čega bi se istog dana vratili na teren i tamo ostali i narednu sedmicu.

On je rekao da bi početkom iduće sedmice, možda u utorak, 8. oktobra, sa kolegama iz Federalne uprave civilne zaštite trebalo da posjeti Jablanicu.

Nakon poziva iz FUCZ Trninić je juče uputio Mašinski tim i dio Tima za urbano traganje i spasavanje /USAR/ u Jablanicu, gdje su odmah angažovani u akciji traganja i spasavanja ljudi, te saniranja posljedica nezapamćenog nevremena koje je odnijelo ljudske živote i napravilo veliku materijalnu štetu.

Mašinski tim RUCZ čine utovarivač “ult”, bager i dva kamiona sa rukovaocima. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakStojičić: Posao učitelja – plemenita misija
Naredni članakU toku pripreme za jesenju sjetvu, zemljištu pogodovale padavine