Vlada Federacije BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće na području cijelog entiteta, usljed katastrofalnih poplava u kojima je stradalo najmanje 14 osoba.

To je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio potpredsjednik Vlade FBiH i ministar razvoja i preduzetništva Vojin Mijatović i dodao da je to jedna od tri donijeta zaključka.

– Na hitnoj telefonskoj sjednici Vlade FBiH donijeta su tri zaključka. Federalna uprava i FUCZ angažuju specijalizirane timove za spašavanje na vodi. Donijeli smo odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području FBiH. Formirali smo Krizni štab u stalnom zasjedanju koji ima zadatak da koordinira aktivnosti zajedno sa štabom Civilne zaštite – rekao je Mijatović.

Dodao je da je donijet i zaključak i inicijativa prema BH Telekomu da se izdvoji milion i po KM prema pogođenim područjima.

– Od jutros negdje oko pet sati, premijer i nekoliko ministara su na terenu. Odmah nakon konferencije za medije svi ostali ministri će se uputiti na lokacije.

Na konferenciji za medije obratili su se i predstavnici FUCZ-a. Kako su kazali, otežavajuća okolnost je što se najavljuju padavine i u narednim danima.

– Mi smo danas u 12 sazvali hitnu sjednicu štaba gdje smo donijeli zaključke da se mehanizacija uputi na prostor Јablanice pa ćemo vidjeti stanje u ostalim opštinama. Ima dosta mjesta na opštini Јablanica koja su nepristupačna. Imamo informaciju da je 14 žrtava, dosta je nestalih za kojima se traga. Naše jedinice su na terenu i evakuacija je u toku – rečeno je.

Ovo je jedna od najtežih situacija koja je pogodila FBiH nakon one 2014., podsjetili su na konferencije za novinare i istakli da je otežavajuća okolnost to što se rasplaže informacijama da će kiša padati i u naredna dva dana.

foto: zfbh.ba

Izvor: RTRS

Prethodni članakVišković obećao pomoć Srpske poplavljenim u FBiH
Naredni članakDOBOJ: Grad Doboj izdvojiće 100.000 KM pomoći poplavljenim opštinama u FBiH