Odavanjem počasti za 17 poginulih pripadnika Četvrtog odreda Specijalne brigade Policije Republike Srpske, u Bijeljini je danas obilježeno 32 godine od osnivanja ove najelitnije jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova koja je ratovala na svim ratištima Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan ukazao je na značaj države da bi srpski narod živio slobodno i dostojanstveno i naveo da su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginula 782 pripadnika MUP-a.

– Nastavljamo tamo gdje su oni stali. To je naša obaveza, snaga, pravo i dužnost, da sačuvamo Republiku Srpsku i njen mir, da svaki građanin živi mirno i dostojno u slobodnoj Srpskoj – poručio je Karan nakon polaganja vijenca na spomenik junacima koji su živote utkali u temelje Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, poslije rata su u očuvanju ustavnog poretka Republike Srpske i bezbjednosti građana poginula 32 policajca u obavljanju službenih poslova ili u vezi sa službenim poslovima.

– Ovdje smo da se poklonimo najboljima od nas, da se sjetimo onih koji su nam podarili slobodu koja se zove Republika Srpska, da odamo vječno priznanje i zahvalnost svima koji su odbranili srpski narod u Odbrambeno-otadžbinskom ratu koji je bio građanski, vjerski i etnički – rekao je Karan.

On je istakao da su pripadnici MUP-a ponosni što nastavljaju putem heroja i naveo da u svojim redovima danas imaju 400 pripadnika iz porodica poginulih radnika MUP-a i Vojske Republike Srpske, 200 iz porodica ratnih vojnih invalida i invalida rada i još više pripadnika iz policijskih porodica.

Nekadašnji komandanti Četvrtog odreda Specijalne brigade Policije Republike Srpske Ratomir Draganić i Mile Pejčić podsjetili su na herojski ratni put ove elitne jedinice i istakli da su ratovali protiv bezumlja i štitili svoj narod.

Na Spomen-obilježje poginulim pripadnicima Četvrtog odreda koje se nalazi ispred zgrade Policijske uprave u Bijeljini služen je parastos i položeni vijenci.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakPredsjednik Srpske uplatio po 50.000 KM opštinama u FBiH koje su pogođene poplavama; Uputio najdublje saučešće
Naredni članakKrišto: Priprema hitne sjednice radi pomoći poplavljenim područjima