Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je da pitanje izbora legitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH mora da bude riješeno bez odgađanja i uz poštovanje Ustava BiH.

Čović je istakao da će svi bošnjački predstavnici morati da shvate da oni Hrvatima, kao konstitutivnom narodu, nisu potrebni, niti mogu išta davati, i da mi hrvatski narod svoja prava crpi iz Ustava BiH.

– Ono što oni danas moraju učiniti jeste rasteretiti se potrebe da nam nameću političke predstavnike i da biraju u naše ime, ugrožavajući time ne samo naša prava već i naše odnose – rekao je Čović za zagrebački “Večernji list” izdanje za BiH.

Čović smatra da je realno da BiH već iduće sedmice, odmah nakon lokalnih izbora, napravi potrebne i jasne planove šta može i mora da ponudi EU, kako bi obezbijedila pozitivne izvještaje i pokazala ozbiljan pristup i iskorake.

– Tako bismo, uvjeren sam, do kraja otvorili pregovarački proces, što je danas prijeko potreban korak za evropsku perspektivu i željenu izgradnju našeg društva – rekao je Čović.

Podsjećajući da u narednih mjesec dana treba da budu završeni unutrašnji izbori u EU, Čović je istakao da je za BiH, bez obzira na to ko sjedi u novoizabranim institucijama Unije, važno da zadrži njihovu pažnju.

Kada je riječ o Planu reformi BiH za sprovođenje Plana rasta za zapadni Balkan, Čović je rekao da je to samo jedan od primjera neefikasnosti BiH u realizaciji evropskog puta i primjer kako se ne smije pristupati ovako ozbiljnim prilikama koje pruža EU.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Zdravstvene usluge od danas samo u novom objektu Bolnice “Sveti apostol Luka”
Naredni članakЈablanica u potpunosti odsječena: Put M17 kod Komadinovog vrela više ne postoji