Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-major Gojko Knežević izjavio je da će pokrenuti disciplinski postupak protiv lica koje je na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji izazvalo incident, bez obzira na prijem u profesionalnu vojnu službu.

Knežević je istakao da bi to bilo daleko efektnije da je urađeno odmah nakon incidenta, dok se ovo lice nalazilo u kategoriji kadeta.

On je potvrdio da je ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez, bez konsultacija sa svojim zamjenicima, potpisao ugovor sa kadetom koji je odbio da se rukuje sa ministrom odbrane Austrije Klaudijom Taner jer je žena.

Knežević je ranije izjavio da sa ovim kadetom ne bi trebalo da bude potpisan ugovor o profesionalnoj vojnoj službi, jer sa takvim njegovim stavovima teško može funkcionisati u multietničkoj sredini, a do problema bi došlo i kada je riječ o rodnoj ravnopravnost zbog njegovog pristupa prema ženama.

Na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji u utorak, 1. oktobra, tokom svečanosti prijema novih oficira u austrijske oružane snage, bošnjački oficir Benjamin Fukelja je odbio da se rukuje sa Tanerovom jer je žena, a ovaj čin je opravdao vjerskim uvjerenjima.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članak“Sudski proces protiv predsjednika Srpske odvija se pod političkim pritiskom”
Naredni članakDOBOJ: Mještani Pridjela Gornjeg uskoro dobijaju pješačku stazu i sportsko igralište (VIDEO)