Sudski proces predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, čiji je cilj njegovo isključenje iz političkog života, odvija se pod velikim političkim pritiskom i u složenoj međunarodnoj situaciji, rečeno je na tribini “Šta činiti ako bude osuđen predsjednik Republike Srpske?” koja je održana u Beogradu.

Politički proces i pritisci na predsjednika Srpske u ovom trenutku ne odgovaraju ni SAD koje su zaokupljene ratovima u Ukrajini, na Bliskom Istoku jer ne žele otvaranje novog žarišta u Evropi, smatra Predrag Ćeranić dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

– Na Balkanu Americi je u interesu mir. Oni ne žele bilo kakvo remećenje trenutne situacije zbog operacija koje vode i koje planiraju voditi na Bliskom istoku – istaka je Ćeranić.

Јedan od svjedoka sudskog procesa protiv predsjednika Dodika je i senator Srpske Nenad Kecmanović.

– Meni se čini da će to da potraje, odnosno da će inspiratori i organizatori čekati neki momenat u budućnosti, ali će proces držati otvorenim kako ne bi, ako mogu ili ocijene da mogu, nešto konkretnije uradili – dodao je Kecmanović.

Vinko Pandurević penzionisani general Vojske Republike Srpske ističe da će sudski proces koji se vodi pokazati koji su dometi tzv. visokog predstavnika i njegovih odluka.

– Mislim da on u jednom maniru zemaljske vlade iz doba Austro-ugarske na kalajevski način pokušava manipulisati sa narodnom voljom i narodnim interesima – smatra Pandurević.

Na Svesrpskom saboru usvojena Deklaracija ima jasne poruke da neće biti prihvaćeno bilo kakvo nametanje odluke Ustavnog suda BiH i takozvanog viskokog predstavnika.

– Republika Srpska, Srbija i svi mi na Balkanu i šire koji razumijemo da Dejtonski sporazum mora da ostane čitav i neokrnjen, da bude frontalan i u tom smislu mora da bude iskazan na političkom, pravnom i na proceduralnom planu – smatra Vladislav Јovanović bivši šef diplomatije SRЈ.

Ako odluka suda bude zabrana političkog djelovanja Dodiku, to bi značilo trajnu destabilizaciu Srpske, ocjenjuje analitičar Aleksandar Pavić.

– Njima mnogo smeta nezavisna politika koju vodi predsjednik Republike Srpske. Posljednje , što oni smatraju kao prst u oko što je prihvatio da učestvuje na samitu BRIKS-a u Kazanju – naglasio je pavić.

Zaključeno je da bi se sve odluke pravosudnih organa Bosne i Hercegovine morale zasnivati na Dejtonskom sporazumu i da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakIsplata nepovratnih novčanih sredstava za stambeno zbrinjavanje u 12 opština Srpske
Naredni članakKnežević: Disciplinski postupak protiv kadeta OS BiH koji je odbio da se rukuje sa austrijskom ministarkom