Simboličnim puštanjem ružičastih balona počelo je obilježavanje mjeseca oktobra u Doboju. Mjesec koji služi za podizanje svijesti svih o rizicima od raka dojke. Karcinom dojke jedan je od najčešćih tipova karcinoma kod žena, a njegovo rano otkrivanje od ključne je važnosti za uspješno i potpuno ozdravljenje. Predavanjem za žene zaposlene u Gradskoj upravi Doboja počelo je obilježavanje ružičastog oktobra u organizaciji dobojskog Doma zdravlja.

Prva predavanja za žene zaposlene u Gradskoj upravi Doboja o važnosti mamografskih pregleda počela su 2019. godine odakle je i potekla inicijativa za nabavku mobilnog mamografa.

Zahvaljujući mobilnom mamografu koji je nabavljen 2020. godine ova usluga postala je dostupna i ženama u ruralnim dijelovima grada. Sa 158 pregleanih žena 2019. godine ova brojka popela se na 1.000 zahvaljujući upravo mobilnom mamografu i preventivnim kampanjama koje organizuje dobojski Dom zdravlja.

Postoje određeni faktori koji povećavaju rizik za obolijevanje od ove opake bolesti, mada obolijevaju i žene koje nisu imale riziko-faktore. Ova bolest je opasna za sve žene, a sa godinama rizik se povećava. Rano otkrivanje ključno je kod ove bolesti, pa su stoga redovni pregledi od izuzetne važnosti.

Zdrave životne navike i preventivni pregledi mogu spasiti život u svakoj životnoj dobi, te ih ni u kom slučaju ne bi trebali uzimati olako.

Opširnije u prilogu:

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakDodik darovao dukatom prvu rođenu bebu u novoizgrađenoj bolnici u Doboju
Naredni članakDOBOJ: Mještani Pridjela Gornjeg uskoro dobijaju pješačku stazu i sportsko igralište (VIDEO)