Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov poslao je pismo podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u kojem mu je zaželio otpornost, hrabrost i uspjehe u patriotskim poduhvatima, a bratskom srpskom narodu sreću i prosperitet.

– Ruska Federacija kao jedna od država garanata Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma za mir u BiH 1995. godine obraća prioritetnu pažnju dosljednoj implementaciji ovog međunarodnog pravnog dokumenta koji odigrava ključnu ulogu u održavanju stabilnosti i bezbjednosti u BiH i na Balkanu u cijelini – stoji u pismu Lavrova.

Kaže da sa zabrinutošću prate kako zapadni akteri istrajno ruše dejtonske principe unutrašnjeg uređenja BiH i Hercegovine, te da svjedoče aktivnim pokušajima skraćivanja neotuđivih ustavnih prava konstitutivnih naroda.

– Vidimo da se prije svega na udaru nalazi Republika Srpska, Vi lično i Vaši saradnici jer branite zakonite i garantovane međunarodnim pravom interese srpskog naroda i dajete otpor neokolonijalnoj politici Zapada. Naglašavamo da smo odlučni i ubuduće da sprovodimo principijelnu i odgovornu liniju radi odbrane Dejtona, jačanja mira na Balkanu, razvoja jednakopravne i uzajamno korisne saradnje s Republikom Srpskom – navodi Lavrov u pismu Dodiku.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakMedvedev poručio Dodiku: Vi lično se nalazite na prvoj liniji nove etape narodnooslobodilačke borbe (FOTO)
Naredni članakDodik: Zahvalnost za podršku Lavrovu i Medvedevu