Vlada Republike Srpske kontinuirano ulaže u zdravstveni sektor, osigurava unapređenje zdravstvene zaštite i usluga. O tome svjedoči i nekoliko započetih projekata, između ostalih, modernizacija bolnica u Foči i Zvorniku, nova bolnica u Doboju, te izgradnja bolnice u Trebinju, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Modernizacija bolnica u Srpskoj je veoma značajna za pacijente, ali i za radnike koji će od sada moći raditi u mnogo boljim uslovima, rekao je ministar Šeranić gostujući u jutarnjem programu RTRS-a.

– Cilj Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske je standardizacija zdravstvenih uslova, da usluge budu iste u svim gradovima Srpske, za šta je potrebno ulaganje u medicinsku opremu. Krenuli smo u reorganizaciju bolničkog sektora na inicijativu predsjednika Milorada Dodika 2006. godine i to kontuinuirano pratimo sve ove godine – naglasio je Šeranić.

Ministar je napomenuo i da se u Srpskoj pravi mreža angio-sala kako bi se u svakom trenutku adekvatno djelovalo u slučaju srčanog zastoja. Dodao je i da su urgentni blokovi odvojeni od bolničkog dijela čime se podiže kvalitet rada u zdravstvenim ustanovama.

Šeranić ističe da je u fokusu ministarstva i razvoj palijativne njege u Bolnici Nevesinje i Gradiška koje jedine u Srpskoj imaju ove odjele.

– Njihovim proširenjem, koje je u planu, bi se osigurala kvalitetna palijativna njega u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske – rekao je Šeranić.

On je najavio uskoro i završetak modernizacije bolnica u Foči i Zvorniku.

– Zahvaljujem se zdravstvenim radnicima ovih bolnica koji u otežanim uslovima rada pružali usluge pacijentima. Takođe, nemjerljiv doprinos dale su i druge ustanove koje su pomogle u preseljenju bolnice u Doboju. Sada je u tim bolnicama potpuno drugačija organizacija rada – ističe ministar.

Šeranić je podsjetio i da je juče potpisan protokol o podršci iz budžeta Srpske sa četiri povratničke opštine u Federaciji BiH – Grahovo, Glamoč, Drvar i Bosanski Petrovac, koji između ostalog podrazumijeva da se pacijenti iz tih opština mogu javiti u UKC Srpske ili u Prijedor vezano za usluge sekundarne i tercijarne zaštite.

Dodao je i da će protokol o pružanju zdravstvene zaštite za stanovnike ovih opština sutra biti potisan sa Institutom “Dr Miroslav Zotović”.

Podsjetio je i da sve trudnice u Srpskoj od 1. oktobra mogu dati uzorke krvi za prenatalni test i da je za te usluge Vlada Srpske izdvojila i devet miliona maraka za narednu godinu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Ove godine 90 brucoša započelo školovanje na Saobraćajnom fakultetu (VIDEO)
Naredni članakDOBOJ: Preseljenje Bolnice “Sveti apostol Luka” u novi objekat; Počeli i hitni prijemi na novoj lokaciji (VIDEO)