Osim što proizvode neprijatan miris, smrdibube su poznate i po uznemirujućem zvuku koji prave, a ponekad se čak i “zalete” i udaraju u ljude. Iako ne mogu ugristi, svima je jasno da je njihov smrad grozan, a mogu nanijeti i štetu poljoprivrednicima.

Ovi insekti često se mogu naći u svim dijelovima grada, ali posebno vole velike zelene površine, njive i stanove na višim spratovima. Kriju se u ormarima, ćoškovima zidova i pukotinama na prozorima, a možete ih čak pronaći i u odjeći koja se suši napolju ili na terasi.

Najviše ih privlači svjetlost i nagle promjene temperature, naročito kada dođe hladan talas u proljećnim danima.

Borba sa smrdibubama može biti izazovna, jer ne postoji insekticid koji ih može potpuno uništiti. Ipak, stručnjaci imaju nekoliko korisnih saveta.

“Kada ih usisate, izbjegavate njihovo gnječenje i oslobađanje gadnog mirisa. Prije nego što uđete u kuću, provjerite sebe i svoje stvari, kao i popravite sve pukotine na vratima i prozorima. Gašenje spoljnih svjetala može takođe smanjiti broj smrdibuba u okolini”, savjetuje Skot Hadžis, potpredjsednik kompanije “Arrow Exterminators” specijalizovane za uništavanje štetnih insekata.

Još jedan trik je upotreba mirisa protiv smrdljivih buba.

“Raspršite eterična ulja u blizini vrata i prozora kako biste spriječili njihov ulazak”, dodaje on.

Džim Frederiks, entomolog i predsjednik Nacionalnog udruženja za borbu protiv štetočina, napominje da “smrad smrdibube može trajati satima. Usisavanje je brz način da ih se riješite bez trenutnog oslobađanja njihovog smrada. Samo se postarajte da ispraznite kesu za usisivač, inače bi i on mogao da se usmrdi”.

Pored ovih savjeta, prirodna rješenja mogu biti veoma efikasna. Na primjer, možete pomiješati četiri šolje vrele vode sa 3/4 šolje deterdženta za pranje sudova i poprskati ovu smjesu duž pukotina ili potencijalnih ulaznih tačaka za smrdibube.

Takođe, pomiješajte četiri kašike bijelog luka u prahu ili ulja od mente sa dvije šolje vode u bočici sa raspršivačem i poprskajte ovaj rastvor na biljke kako biste ih zaštitili od smrdibuba.

Uz ove strategije, borba sa smrdibubama može postati znatno lakša, prenosi Najžena.alo.

Foto: Freepik

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakVeliki problemi sa PlayStation mrežom
Naredni članakDoktor izdvaja četiri razloga zbog kojih ne možete da smršate