Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, potpisali su u Banjaluci memorandum o saradnji u oblasti transfuzijske i transplantacione medicine.

Ovaj veoma važan dokument, prema riječima ministra Lončara, izjednačiće sve pacijente iz Republike Srpske sa pacijentima iz Srbije vezano i za matične ćelije, i za baze podataka, i za sve ono što je neophodno za one koji su ozbiljno bolesni.

Šeranić je rekao da memorandum omogućuje zavodima u oblasti transfuzijske medicine da razvijaju i unapređuju saradnju po pitanju registra donora matičnih ćelija i aktivnosti na uvođenju HLA tipizacije u Republici Srpskoj.

– HLA tipizacija tkiva je osnovni instrument koji nam treba za transplantacijsku medicinu u slučaju utvrđivanja genetske podudarnosti tkiva, ćelija i organa – rekao je Šeranić.

Memorandum, dodao je Šeranić, govori o promociji davalaštva, razmjeni znanja, iskustava i tehnika po pitanju HLA tipizacije i drugih usluga kada je riječ o transplantacionoj i transfuzijskoj medicini.

– Cilj je pokretanje i vođenje registra donora matičnih ćelija u Republici Srpskoj na bazi iskustava iz Srbije, koja takav registar već ima, a do tada bismo vidjeli kako da se građani koji su donori matičnih ćelija upišu u registar matičnih ćelija Srbije – naglasio je Šeranić.

On je istakao da je vrlo važno što se na ovaj način proširuje okvir onih građana koji žele da daju matične ćelije, jer tako pomažu drugima.

Lončar je naglasio da će ova saradnja pomoći svima, jer se ide ka tome da nema razlike da li se neko nalazi u Republici Srpskoj ili Srbiji kad je u pitanju najkvalitetnija i najbolja zdravstvena usluga.

– Ima još mnogo posla koji trebamo da uradimo i u Republici Srpskoj i u Srbiji vezano za zdravstvo, da uvodimo nove procedure, nabavljamo novu opremu i da prije svega ulažemo u naše zdravstvene radnike. To je naš zajednički zadatak – rekao je Lončar.

Govoreći o uspostavljanju registra donora matičnih ćelija, Lončar je rekao da je mnogo građana kojima je ovo životno pitanje, te da je Srbija otvorila mogućnost da, ako se pojavi dijete u Republici Srpskoj za koje u registru donora matičnih ćelija u Srbiji postoji odgovorajući materijal, liječenje provede na osnovu danas potpisanog memoranduma.

– Ako se to desi prije nego završimo svu birokratsku proceduru, određene pravne prepreke riješićemo kroz zaključke Vlade – rekao je Lončar.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakStrateški forum rukovodioca tužilaštava i policija u BiH u MUP-u Srpske
Naredni članakUdio turizma u BDP-u Srpske 1,3 odsto