Cijene ogrevnog drveta i peleta u Republici Srpskoj pred predstojeću sezonu grijanja dosta su povoljnije nego prethodne zime i niže su za 20 do 30 odsto, izjavio je danas Srni sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Igor Andrić.

Andrić je naglasio da je velika ponuda peleta na tržištu Srpske i da ga ima više nego dovoljno, dodajući da se cijena po toni kreće od 350 do 430, 450 KM, odnosno u prosjeku oko 400 KM u zavisnosti od kvaliteta i od toga da li je uračunata i cijena prevoza.

– To je znatno povoljnije u odnosu na prošlu godinu kada je pelet imao enormnu cijenu na tržištu – naveo je Andrić.

Prema njegovim riječima, cijena palete ogrevnog drveta na području Banjaluke je oko 240 KM, dok je u manjim sredinama, gdje je veća ponuda, cijena oko 200 KM, čak i niža.

Andrić je rekao da je cijena prostornog ogrevnog drveta oko 110 KM po metru kubnom, što je oprilike kao i prošle zime.

– Uzroci pada cijene su u tome što je veća ponuda od potražnje, pogotovo peleta i ogrevnog drveta u paletama, jer su zadnje dvije zime bile blaže od prethodnih, te količine koje su naručivane nisu u cjelosti potrošene, tako da ima zaliha od prethodnih godina – rekao je Andrić.

On je naveo da je na postojeći nivo cijena dosta uticala i kriza u EU, gdje su većina proizvođača izvozno orijentisana i smanjena je cijena, a i znatne količine dolaze iz Јužne Amerike po nižim cijenama.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakPredsjednik Republike potpisao pismo namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa Srpske i Kine (FOTO)
Naredni članakDodik razgovarao s Varheljijem o zastoju evropskog puta BiH; Svi instituti međunarodnog predstavljanja BiH privatizovani (VIDEO)