​Doktorka Katarina Lalić, endokrinolog Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije upozorila je da povišen holesterol može izazvati srčani udar, posebno kada postoje i drugi faktori rizika.

https://a6023e9ebe1524c49f8261a24f9246a5.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

“Nije svaki holesterol aterogen, odnosno neće izazvati infakrt. On će izazvati onda kada se nađe u lošem društvu – gojaznost, dijabetes, hiperzenzija, fizička neaktivnost, stresovi, alkohol… ono što može dovesti do naslaga na krvnim sudovima  i onda može doći do infarkta”, rekla je dr Lalić za TV Prva.

Istakla je da osobe koje imaju urođeni povišen holesterol moraju dodatno da vode računa jer su u većem riziku zbog stalne izloženosti krvnih sudova povišenom holesterolu. Zato postoji terapija, a kaže “neke ljude je teško ubijediti da je koriste jer ne osjete simtome”.

Naime, jedan od 250 stanovnika Srbije ima takozvanu genetsku grešku, koja se nasljeđuje, a zbog koje organizam sam sintetiše velike količine holesterola u cirkulaciji, a bolest se zove familijarna hiperholesterolemija, istakla je doktorka Lalić.

Kako je navela karakteristika bolesti je da pacijenti imaju povišen holesterol od rane mladosti jer se rode sa tom genetskom greškom, a taj gen se nasljeđuje ili od oca ili od majke.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakPet stvari koje oči mogu otkriti o vašem zdravlju
Naredni članakDodik danas u Istočnom Sarajevu