Tragikomičan je pokušaj tužioca i sudija Suda BiH provođenja procesa, koji su nametnuli stranci, a protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, rekao je za naš Јutarnji program doktor pravnih nauka Vitomir Popović.

– Tzv. visoki predstavnik, nema legitimitet i nema pravo da nameće bilo šta. On je taj koji je nametnut i koji sada pokušava da se uživi u tu svoju funkciju, koja je veoma dobro plaćena. U tom smislu, on ne bira sredstva, jer iza takve prljave politike stoji Njemačka i Zapad – navodi Popović.

Kada je riječ o postupku protiv Dodika i Lukića, Popović navodi da ovdje nema slučaja, te da nije ni postojalo razloga da se isti pokrene.

– Takođe, možemo očekivati da će ovaj postupak još trajati. Sudski postupak kao takav, predviđa provođenje određenih procedura, ali u ovom slučaju nema krivičnog djela, jer je tzv. visoki predstavnik taj koji je donio nametnuti zakon – navodi Popović.

Popović napominje da ovdje vlast ne mogu vršiti stranci, te da ova zemlja nije pod protektoratom.

– Narodna skupština Republike Srpske je najviši zakonodavni organ i mora se poštovati – navodi Popović.

Dodaje i da postoji osnovni dokument, a to je Dejtonski mirovni sporazum, kao i Ustav BiH, kao najveći pravni akt.

Podsjećamo, već godinu dana traje sudski proces proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, a suđenje se nastavlja i danas.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članak“Dani Srbije u Srpskoj” u Banjaluci
Naredni članakVW poslije 40 godina prekida evropsku proizvodnju popularnog modela