Muslimani u BiH se plaše da će nešto što su na kvaran način uspjeli da urade biti poništeno, svjedočio Kristijan Šmit u Starzburu ili ne jer je to neodrživo, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Komentarišući to što Šmit u nekim procesima treba da svjedoči, a neće se pojaviti u procesu koji se vodi u Sudu BiH protiv predsjednika Srpske i v.d. direktora “Službenog glasnika”, Dodik je rekao da se vidi da je to zloupotreba.

Šmit bi trebalo da svjedočiti u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Kovačević protiv BiH”, a Avaz je objavio da je pozvan “kao vrhunski tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Sud BiH je odbio prijedlog odbrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da u krivičnom postupku Šmit bude saslušan kao svjedok, obrazlažući to “diplomatskim imunitetom Šmita”.

– Vidi se da to sve nije u skladu ni sa propisima, ni sa životom, stanjem u BiH, da oni žele od toga da naprave političku platformu”, rekao je Dodik novinarima u Novom Goraždu.

Dodik naglašava da Šmit pokušava da bude dio BiH priče na lažan način.

– Pokazaće se na kraju da će ga pritisak muslimana dovesti do toga da ne ode na to, mada je sam tražio. To govori o njemu kakav je – rekao je Dodik.

Dodik je upitao što se u BiH ne sprovede presuda Sejdić-Finci, koja je donesena prije više od 15 godina.

– Sve je to dnevna nakaradna priča o evropskom putu. Savršeno dobro se zna da problemi koji se rješavaju u BiH moraju biti dio konsenzusa i da se njemu mora težiti. I kada se dođe do njega, oni to predstavljaju kao svoje. To samo govori da je riječ o malim ljudima, koji ne računaju da im je potreban i sljedeći konsenzus, ali vidjećemo kako će ga dobiti – rekao je Dodik.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra oblačno sa kišom
Naredni članakVišković: Konakovićevo obraćanje u UN – zloupotreba zajedničkih institucija