Boračka organizacija Republike Srpske pozvala je nadležne institucije u BiH da iskoriste posjetu glavnog tužioca Haškog mehanizma Serža Bramerca BiH kako bi licu pravde konačno bio priveden osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin.

U BORS-u pitaju da li će međunarodne institucije, koje u ovom slučaju predstavlja Bamerc, pokazati snagu i želju da Mahmuljina privedu pred lice pravde i na izdražavanja propisane kazne.

– Politički predstavnici FBiH koji se navodno zalažu za pravo, pravdu, pomirenje i istinu trebalo bi da iskoriste ovu posjetu, te da izvrše pritisak na njega kako bi Mahmuljin bio izručen iz Turske – ukazuju u BORS-u.

U BORS-u smatraju da je posjeta Bramerca BiH dekalarativnog karaktera, jer da je postojala volja da Mahmuljin izdržava zatvorsku kaznu zbog zločina nad Srbima, ne bi ga ni pustili da pobjegne u Tursku.

Srbi i Republika Srpska, navodi se u saopštenju, prvo su čekali početak procesa protiva Mahmuljina za zločina na Crnom vrhu i drugim mjestima, onda su čekali da se završi proces i presudu, a sada se čeka da presuđeni zločinac počne izdržavanje kazne.

U saopštenju se podsjeća da su nedavno obilježene 32 godine od stradanja Srba na Crnom vrhu kod Zvornika, Srba ubijenih od mudžahedina iz odreda “El mudžahedin” kojima je komandovao Mahmuljin, od čijeg izručenja i privođenja pravdi još nema ništa.

U BORS-u ističu da postoji velika sumnja u to da će Mahmuljin biti izručen BiH.

Bramerc se juče u Sarajevu sastao sa predstavnicima pravosudnih institucija i udruženja porodica poginulih i nestalih iz Republike Srpske i predstavnika bošnjačkih udruženja.

Krajem aprila 2022. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je Mahmuljina na osam godina zatvora za zločine počinjene 1995. godine nad Srbima u Vozući i Zavidovićima. Sud BiH zatražio je od Turske njegovo izručenje nakon što se nije javio na izdržavanje kazne. Sud je 28. novembra 2022. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom, koji se do danas skriva.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članak„Vodovod” a.d. Doboj – Obavještenje za korisnike
Naredni članakDodik: Konaković mislio da lažima impresionira učesnike sastanka u Njujorku (VIDEO)