Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rakao je danas da je u toku izrada nacrta zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH koji će narednih dana biti dostavljen Energetskoj zajednici i entitetskim vladama na davanje mišljenja.

Košarac je na sastanku sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim, ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem i ministrom energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedranom Lakićem rekao da će usaglašena verzija teksta zakona biti upućena u redovnu proceduru pred Savjet ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH.

– Na ovom zakonskom rješenju radimo u punoj koordinaciji sa ministarstvima energetike Republike Srpske i FBiH. Nacrt će u narednim danima biti dostavljen Energetskoj zajednici, te entitetskim vladama na davanje mišljenja – istakao je Košarac.

Na današnjem sastanku razgovarano je o ispunjavanju obaveza proisteklih iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, s fokusom na obaveze koje u okviru Trećeg energetskog paketa implementira Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u koordinaciji sa nadležnim entitetskim ministarstvima.

Na sastanku je istaknuto da je ovo ministarstvo zajedno sa entitetskim ministarstvima energetike formulisalo integrisani energetski i klimatski plan BiH do 2030. godine, koji će biti dostavljen na mišljenje vladama Srpske i FBiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

– Istakli smo važnu ulogu Republike Srpske i FBiH u očuvanju energetske bezbjednosti. Mi ćemo nastaviti da sve aktivnosti provodimo u punoj koordinaciji sa nadležnim entitetskim ministarstvima, potpuno opredijeljeni da obezbijedimo i očuvamo energetski suverenitet Srpske i FBiH – rekao je Košarac.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Osvećen novoizgrađeni hram posvećen Silasku Svetog Duha na apostole u Rječici (FOTO/VIDEO)
Naredni članakZanatsko-preduzetnička komora insistira na hitnoj izmjeni Zakona o PDV-u