Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je danas da ne vidi nikakvu ulogu Kristijana Šmita u procesu pred sudom u Strazburu u predmetu “Kovačević”.

– Vidim da se u FBiH vodi velika polemika da li se Šmit sam pozvao ili je pozvan. Ne znam zbog čega bi on bio ekspert koji bi mogao da daje bilo kakva tumačenja – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Dejtonski sporazum stvorio BiH u kojoj bi svi trebalo da imaju balans i da sudske presude, donesene  s namjerom da se mijenja ustavno uređenje, nisu urodile plodom.

– Petnaest godina imate nastojanja da se nečemu prolagodite, a ne možete se prilagoditi zato što odskače od onog što jeste koncept na kojem BiH počiva – balans, jednakost, Dejtonski sporazum. Ne vidim ulogu Šmita u bilo kakvoj aktivnosti – od zakonodavnih gdje se petlja na unutrašnjem planu, do toga da bude neki svjedok i tumači da li nešto treba ili ne treba. Mi svi znamo pročitati Ustav, znamo šta tamo piše BiH, a piše da BiH čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Šta hoćete – da pomoću intervencija i stranaca mijenjate državu, a da niste promijenili Ustav kako to ustavna procedura nalaže – rekla je Cvijanovićeva.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakKošarac: U institucije BiH duboko inkorpirane određene radikalne strukture iz FBiH
Naredni članakCvijanović: OBA da se vrati u zakonske okvire (VIDEO)