U Tehničkoj školi u Doboju danas je počelo potpisivanje ugovora o obavljanju učeničke prakse kod privrednika.

Direktor Tehničke škole Dragan Dostanić rekao je novinarima da će 27 poslodavaca potpisati ugovor sa 41 učenikom.

Dostanić je naveo da privrednici iz dobojske regije već tradicionalno najviše traže profil bravar-zavarivač, i da ova škola obrazuje sedam profila zanimanja koja praksu mogu obavljati u realnom sektoru – bravar-zavarivač, auto-mehaničar, operater savremenim tehnologijama, instalater, građevinski tehničar, tehničar CNC tehnologija i mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje.

On je dodao da se sa privrednicima potpisuju ugovori sa ili bez naknade tokom izvođenja prakse, te da učenici drugih razreda trogodišnjeg zanimanja praktičnu nastavu treba da obavljaju dva dana sedmično, a učenici trećih razreda tri dana tokom sedmice.

Dostanić kaže da je zadovoljan što učenici mogu obavljati praksu na višemilionski vrijednim uređajima, zbog čega je današnje potpisivanje ugovora i prilika da se ukaže na obaveze i prava učenika.

Predstavnik auto-mehaničarske i limarske radnje iz Boljanića Natalija Miljanović, koja će potpisati ugovor sa jednim učenikom, naglašava da ima pozitivna iskustva sa djecom koja su ranije obavljala praksu.

“Djeca moraju da nauče da nije sve jednostavno, da moraju da se potrude, budu pažljivi i da uče”, izjavila je Miljanovićeva.

Učenica trećeg razreda, smjer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje Almina Hurtić kaže da je i prošle godine obavljala praksu na ručnoj obradi metala dok od ove više očekuje dio mašinske obrade.

“Praktična i teorijska nastava su različite. Mislim da će mi više u životu trebati praktično iskustvo”,navela je Hurtićeva.

Profesor praktične nastave i mašinske grupe predmeta Mirela Ilić navela je da po završetku školovanja učenici često zasnuju radni odnos u preduzeću u kojem su obavljala praksu.

Prema njenim riječima, poslodavci su u stalnoj komunikaciji sa Tehničkom školom u potrazi za učenicima gotovo svih profila, kojih gotovo i da nema na zavodu za zapošljavanje.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Identifikovan vozač koji je napustio mjesto nezgode
Naredni članakDOBOJ: Ljekari porodične medicine obišli terensku ambulantu u Osječanima (VIDEO)