Ministar pravde Repbulike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je danas Srni da krnji Ustavni sud BiH nema legitimitet da odlučuje o bilo kom pitanju dok ima strane sudije, a da nema izabranih sudija iz Srpske kako je predviđeno Ustavom BiH.

– Ustavni sud BiH, umjesto da poštuje Dejtonski sporazum i Ustav BiH, te da se brine o njegovoj primjeni, svojim odlukama samo produbljuje političku krizu u BiH. Ovaj sud je po svom dosadašnjem sistemu rada dokazao da podržava politiku samo jednoga naroda u BiH i da ne poštuje ni Dejtonski sporazum, a samim tim ni Ustav BiH – rekao je Bukejlović.

U prilog navedenom, kaže on, govori dosadašnji rad Ustavnog suda BiH koji je baziran na tome da se od Republike Srpske nastave oduzimati nadležnosti.

– Nedavno smo bili svjedoci da je Ustavni sud BiH donio odluku kojom je utvrdio da Republika Srpska nema pravo da raspolaže svojom imovinom i da je to u isključivoj nadležnosti institucija BiH. Tako smo i svjedoci odluke kojom je Ustavni sud BiH poništio Izborni zakon Republike Srpske koji je, kako su naveli, neustavan i preuzima nadležnosti institucija BiH – dodao je Bukejlović.

On je podsjetio da je Izborni zakon Republike Srpske prošao kompletnu zakonodavnu proceduru – od Narodne skupštine Republike Srpske do Vijeća naroda u kojem je Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

– Navedeni zakon je proslijeđen u Ustavni sud Republike Srpske koji je na sjednici Vijeća za zaštitu vitalnog interesa utvdio da nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi bošnjačkog naroda – kaže Bukejlović.

On je naveo da je Republika Srpska, zbog ovakvih odluka Ustavnog suda BiH kojima joj se kontinuirano nastavljaju oduzimati nadležnosti, donijela Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH kojim je predviđeno da se odluke ovoga suda neće primjenjivati dok parlament BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Krnji Ustavni sud BiH stavio je juče van snage Izborni zakon Republike Srpske uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zbog toga što se ovim zakonom navodno preuzimaju nadležnosti institucija BiH.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Ljekari porodične medicine obišli terensku ambulantu u Osječanima (VIDEO)