Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da trenutna vrijednost svih energetskih projekata u Srpskoj po osnovu koncesionih ugovora zaključenih u posljednje tri godine iznosi oko 4,6 milijardi KM.

– Ako ne bude smetnje u realizaciji projekata, očekujemo da bi svi energetski objekti na području Republike Srpske trebalo da budu završeni u narednih četiri do pet godina – rekao je Đokić za Srnu.

Prema njegovim riječima, na području Republike Srpske do sada je izgrađeno oko 650 malih solarnih elektrana ukupno instalisane snage oko 110 megavata, što je značajan vid energetske podrške koju pružaju mala solarna postrojenja.

On je rekao da su u toku aktivnosti na izgradnji ovakvih postrojenja i u drugim područjima u Republici Srpskoj, ali i na već postojećim uz proširenje kapaciteta.

Đokić je istakao da je u oblasti energetike i rudarstva realizovano više različitih projekata, ukazujući na hidroelektrane čija je izgradnja u toku.

– Na području opštine Nevesinje se gradi HE Dabar instalisane snage 159 megavata, grade se tri hidroelektrane na rijeci Bistrici, a pri kraju je izgradnja HE Ulog čiji je investitor EFT kompanija – naveo je Đokić.

On podsjetio da je ova kompanija izgradila i solarnu elektranu instalisane snage 60 megavata u opštini Bileća, koja je puštena u rad.

– Nastavili smo aktivnosti na realizaciji projekta HE Mrsovo instalisane snage 37 megavata. Izvedeni su svi pripremni i okončani radovi na HE Buk Bijela i predstoji druga faza izgradnje ovog projekta zajedno sa Elektroprivredom Srbije – istakao je Đokić.

Đokić je rekao da se radi vjetroelektrana “Grebak” kod Nevesinja, a dodijeljene su koncesije za više od 1.100 megavata instalisane snage za više solarnih elektrana na području Hercegovine i sarajevsko-romanijskog platoa.

On je rekao da su neki od ovih projekata u fazi pripreme dokumentacije za građevinsku dozvolu, neki su dobili građevinske dozvole, dok su neki već počeli sa realizacijom.

Đokić je naveo da je dodijeljena koncesija za solarnu elektranu na području opštine Krupa na Uni.

Prema njegovim riječima, u oblasti rudarstva dodijeljeno je više koncesionih ugovora za otvaranje rudarskih objekata koji se bave eksploatacijom kamenih agregata i uglja.

– U prošloj godini kroz sve aktivnosti u sektoru energetike, elektroenergetike i rudarstva obezbijedili smo prihod u budžet Republike Srpske 126,8 miliona KM – istakao je Đokić.

Đokić je zaključio da ovo pokazuje odgovoran odnos Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva u pogledu upravljanja javnim interesom sa ciljem opšteg napretka i rasta Republike Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik najavio da će ići na samit BRIKS-a
Naredni članakSloga Meridian večeras protiv Veleža