Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se preko nametnutih institucija gura iskrivljena priča o BiH i da to neće dati nikakav rezultat.

Dodik je napomenuo da od 2011. godine pripremaju okvir u vezi sa imovinom.

“Ustavni sud BiH nije ustavni sud koji se bavi pitanjima odnosa zakona i ostalih opštih akata i da li su u saglasnosti sa Ustavom, nego se bave time da kreiraju nova ustavna postavljenja”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da Ustavni sud BiH treba da bude institucija od autoriteta, ali da se sve čini na njenom skrnavljenju.

“Manifestacija sile koja je iza toga, bez obzira koliko bila velika, ne mora da znači da će biti trajna”, istakao je Dodik.

On je dodao da se na takav način pokušava urušiti status Republike Srpske, posebno kroz pitanja koja se pripremaju.

Govoreći o jučerašnjem ročištu u Sudu BiH, predsjednik Srpske je rekao da je to bio još jedan dokaz o blamaži antiustavne institucije od koje se ništa drugo nije moglo ni očekivati.

On je ukazao da u pravnom poretku nije predviđena zakonodavna uloga visokog predstavnika, čak ni legalnog, posebno ne ilegalnog koji nije imenovan u skladu sa Aneksom deset Dejtonskog mirovnog sporazuma niti je potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN.

“Oni to ignorišu. Smatraju da će odlukama koje donose antizakonski i antiustavno rezervisati neko vrijeme da se ljudi naviknu na takvo nasilje i da to postane praksa. Ne vjerujem u održivost takvih pristupa”, zaključio je Dodik. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakNastavljaju se diskusije o agendi reformi sa BiH
Naredni članak„Vodovod” a.d. Doboj – Obavještenje za korisnike