Britanski Lotus ima velike planove za svoju potpuno električnu budućnost. Kako bi pokazala te planove, poznata kompanija je danas predstavila novi koncept nazvan Theory 1. To je sportski automobil s dvoje vrata i 1.000 električnih konjskih snaga, pogonom na sva četiri točka i masom manjom od 1.600 kilograma.

Nije planirano da Theory 1 bude osnova za serijski auto već on predstavlja budući dizajnerski smjer Lotusa koji ističe da je auto inspirisan originalnim Espritom.

Oštri klinasti profil započinje od agresivnog nosa s tankim prednjim svjetlima u obliku bumeranga. Na zadnjem dijelu dominiraju izuzetno tanka svjetla, visoki spojlerom koji se može izvući i ogromni difuzor. Vrlo zanimljiva stvar su vrata, koja se otvaraju pomicanjem unazad i prema gore.

U unutrašnjosti su tri sjedišta: središnje za vozača a iza njega dva za putnike, kao u McLarenu F1.

Meštim slličnosti tu ipak završavaju. Unutrašnjost je opremljena head-ap ekranom i ekranima pored svakog A stuba umjesto bočnih retrovizora.

Auto ima kapsule na naduvavanje ugrađene u sjedišta, vrata i volan koje se koriste za masažu putnika i isporuku taktilnih povratnih informacija vozaču. Tu su čak i zvučnici ugrađeni u naslanjače za glavu svakog sjedišta pomoću 3D rešetkaste strukture.

Najzanimljiviji dio unutrašnjosti Theory 1 su njegove tipke “na zahtjev”. Oni su ugrađeni u materijal koji Lotus naziva “reaktivni tekstil” koji zauzima površine izduž kabine, a može da prikaže kontrole kada su potrebni te učiniti da nestanu kada nisu.

“Tehnologija je tu samo kad je trebate, a onda nestane. Na primjer, vozite se i iza vas dolazi automobil. Tkanina sjedišta može vas lagano potapšati po ramenu. Ili primite telefonski poziv i pojavi se dugme za preuzimanje poziva”, rekao je Fakundo Gutijerez, direktor MotorSkinsa, kompanije koja stoji iza tehnologije.

Za skladištenje  energije brine se baterija od 70 kWh za koju Lotus tvrdi da može osigurati domet od 400 kilometara. Britanci takođe predviđaju vrijeme ubrzanja od 0 do 100 km/h za manje od 2,5 sekunde i najveću brzinu od 320 km/h.

Snaga od 1.000 KS znatno je manja nego kod od Lotusovog serijskog električnog hiperautomobila Evija, koji razvija više od 2.000 KS. Međutim ovaj automobil je takođe oko 300 kilograma lakši od Evije, što znači da se teži povratku tradiciji koju su obilježili lagani sportski automobili.

Foto: Lotus

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakUkoliko prodajete laptop i telefon ovo morate uraditi
Naredni članakDvije najčešće noćne more imaju iznenađujuće značenje