Evropski naučnici tvrde da su postigli značajan napredak u baterijama za električne automobile.

Prototip koji je razvijen u Belgiji obećava znatno veću gustinu energije i veći domet, a sve to uz niže troškove proizvodnje.

Nova litijum-metalna baterija, u čijem je razvoju učestvovao i Švajcarski savezni institut za ispitivanje i istraživanje materijala, mogla bi dramatično da poboljša domet električnih automobila.

Prototip, koji je proizveden u Belgiji, nudi 1070 Wh/L, što je 20 odsto više u odnosu na gustinu energije koju postižu današnje baterije.

U novoj bateriji tečni elektrolit zamjenjen je krutim materijalom, što omogućuje veću efikasnost. Ova inovacija bi uskoro mogla da učini konvencionalne litijum-jonske baterije zastarjelim, i da podigne elektromobilnost na novi nivo.

Razvoj je bio sve samo ne jednostavan – godine istraživanja u sklopu EU projekta SOLiDIFY bile su potrebne kako bi se pronašli pravi materijali i tehnologije. Napredak je postignut optimizovanim tehnikama premazivanja i strukturnim novitetima, jer SOLiDIFY baterija koristi debelu katodu visoke gustine energije od nikla, mangana i kobalta, kao i litijum-metalnu anodu i čvrsti elektrolitički separator sa tankim profilima, prenosi b.92.

Nova baterija može da se proizvodi na sobnoj temperaturi i prilagođava se postojećim proizvodnim linijama. Sa procjenjenim troškovima manjim od 150 evra po kW/h, takođe je finansijski atraktivna tehnologija budućnosti koja bi uskoro mogla da postane stvarnost.

Foto: Pixabay

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakBudimir: Za sufinansiranje studentskih programa i projekata 200.000 KM
Naredni članakUkoliko prodajete laptop i telefon ovo morate uraditi