Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine nema nikakav zvaničan dokument o nabavci borbenih dronova iz Turske koje je najavio ministar odbrane BiH Zukan Helez, izjavio je za BHRT njegov zamjenik Aleksandar Goganović.

Goganović je rekao da je za pomenutu nabavku čuo iz medija, te da ne može ni potvrditi, ni demantovati informaciju.

“Mi nemamo nikakav zvanični dokument koji je upućen da ćemo mi nabavljati te dronove, nemamo planirana sredstva za nabavku tih dronova”, naveo je Goganović.

Prema njegovim riječima, možda je ministar Helez nabavku dogovorio s Turskom kroz donaciju.

“U tom slučaju mi moramo imati planirana sredstva za PDV, za špediciju, ali eto, sve su to koraci koji se mogu realizovati ako se ta informacija potvrdi”, naveo je Goganović.

Dodao je da u sklopu Oružanih snaga nemaju ni jedinicu koja bi upravljala tim dronovima.

“U planu modernizacije su predviđeni izviđački dronovi, ali ti dronovi su ozbiljni borbeni dronovi.. Oni ne mogu polijetati sa neke livade, oni moraju sa Aerodroma  Sarajevo ili Aerodroma u Mostaru ili Mahovljani, pitanje je koliko bi Aerodrom Sarajevo dozvolio da tokom civilnih letova polijeću borbeni dronovi…”, istakao je.

Tvrdi da ministar Helez ne želi sarađivati sa svojim zamjenicima, te da je to uzrok brojnih problema.

“Ministarstvo odbrane BiH je zamišljeno tako da mi tijesno sarađujemo i da zajedno donosimo odluke. Vjerujem da bismo daleko više stvari mogli uraditi kada bismo imali taj oblik saradnje”, naveo je Goganović.

NATO ne insistira da BiH bude njegova članica

Osvrnuo se i na činjenicu da BiH nije poslala godišnji Reformski program.

“Program reformi je zaista kvalitetan dokument. Mi želimo saradnju sa NATO savezom, ali trenutno ne želimo razgovarati o eventualnom članstvu u NATO savezu”, poručio je Goganović.

Prema njegovim riječima, iako nema konsenzusa o tom pitanju, postoje uporni navodi da BIH želi članstvo u NATO.

“Uvijek ću pozvati na saradnju, na dijalog, da dođemo na polaznu tačku iz 2019. gdje je Program reformi – Program reformi, a ne ANP koji jednostavno kaže da želimo saradnju”, dodao je zamjenik ministra odbrane BiH.

Istakao je kako sa NATO-om BiH ima odličnu saradnju, te da će nastojati da je ojača.

“Imao sam dosta sastanaka sa visokim zvaničnicima NATO-a i ono što oni kažu jeste da ne insistiraju da BiH postane članica NATO saveza dok se za to ne postigne saglasnost između tri naroda i dva entiteta, zato što NATO savez poštuje Dejtonski mirovni sporazum”, naglasio je Goganović.

Prisustvo EUFOR-a potrebno BiH

Govorio je i o vojnoj vježbi Brzi odgovor koju su pripadnici Oružanih snaga BiH imali zajedno sa EUFOR-om.

“Bosni i Hercegovini je još uvijek potrebno prisustvo EUFOR-a jer je on garant mira u državi i mi očekujemo produženje mandata za još jednu godinu”, rekao je Goganović.

Istakao je da pripadnici Oružanih snaga BiH kroz zajedničke vojne vježbe s EUFOR-om stiču nova znanja i iskustvo, te svi podržavaju prisustvo Misije u BiH.

“EUFOR jedini ima mandat da ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u BiH i prema svim njihovim izvještajima, ne postoje bezbjednosni izazovi većeg stepena u BiH, ali mislim da nam je itekako još potreban i nemamo potrebu biti protiv njihovog prisustva”, naglasio je.

Učešće u izbornom procesu bi narušilo ugled OS BIH

Nakon što je nedavno ministar Helez rekao da je donesena odluka da će MO BiH svojim vozilima prevoziti izborni materijal na dan izbora, Goganović se tome oštro usprotivio, tvrdeći da bi to moglo narušiti ugled Oružanih snaga BiH.

“Ono čega se ja bojim je kako se to može odraziti na ugled OS BiH. Ako slučajno pri transportu nestane određeni broj izbornog matrijala, ko će biti odgovoran? Gradska izborna komisija će reći ‘mi smo poslali’, CIK će reći ‘mi nismo dobili’, znači ukaljaće se ugled Oružanih snaga”, naveo je.

Prema njegovim riječima, ne vidi koji benefit bi Oružane snage imale od toga.

“Ko će nama platiti to, da li će iko platiti, da li će Savjet ministara BiH pokriti troškove.. Dosta je pitanja, a malo odgovora. Ako to podrže nadležne institucije, Predsjedništvo, Zajednički štab, podržaću i ja, ali neko mora pružiti sve odgovore”, naglasio je Goganović.

Foto: bhrt.ba

Izvor: BHRT (A.P.)

Prethodni članakVRIJEME: Sutra oblačno uz sunčane periode, kiša samo ponegdje
Naredni članakUz podršku podsticajnih sredstava, mladi se u Srpskoj odlučuju za ostanak na selu (VIDEO)