Pomoćnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Nebojša Vidaković rekao je danas u Stogu kod Vozuće da, uprkos nekim presudama, nije niko odgovarao za ubijene srpske civile i vojnike u Vozući 1995. godine.

“Prošli smo `Stazom egzodusa`, kojom je protjerani srpski narod Vozujuće našao spas na Ozrenu i u Doboju”, rekao je Vidaković novinarima, nakon što je sa učesnicima Marša “Stazom egzodusa 2024” stigao u vozućko naselje Stog, prešavši put dug 22 kilometra kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje prije 29 godina povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

On je istakao da je je sramna presuda nekadašnjem načelniku Generalštaba tzv. Armije BiH Rasimu Deliću, koga je Haški tribunal osudio na tri godine za zločine odreda “El mudžahedin” i ubijanje srpskih civila i vojnika.

Zbog stravičnih zločina nad Srbima Vozuće i Zavidovića, Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno je osudilo na osam godina zatvora ratnog zločinca, komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakiba Mahmuljina, koju on ne izdržava nakon bjekstva iz BiH.

Mahmuljin je jedan od devetnaest identifikovanih i djelimično identifikovanih lica, pripadnika tzv. Armije BiH i stranih dobrovoljaca protiv kojih su podnesene krivične prijave o zločinima počinjenim nad Srbima na području Ozrena i Vozuće u julu i septembru 1995. godine. 

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakMitropolit Hrizostom služi liturgiju u crkvi Svetog Đorđa u Stogu
Naredni članakVRIJEME: Sutra pretežno sunčano i toplo, uz malu do umjerenu oblačnost