U crkvi Svetog Đorđa u naselju Stog kod Vozuće u toku je Sveta arhijerejska liturgija u okviru obilježavanja 29 godina od progona 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena.

Liturgiju služi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom i paroh zavidovićki Zoran Živković, uz sasluženje protojereja-stavrofora Mirka Nikolića.

Liturgiji prisustvuju pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Nebojša Vidaković, vršilac dužnosti direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, predsjednik Boračke organizacije Srpske Radan Ostojić, predsjednik Republičkog udruženja porodica nestalih Isidora Graorac, predsjednik Udruženja amputiraca UDAS-a Željko Volaš, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, predstavnici Saveza udruženja boraca Srbije, te lokalnih uprava i boračkih organizacija iz Petrova, Doboja, Srpca, Vukosavlja, Laktaša i drugih lokalnih zajednica.

Nakon liturgije biće služen parastos za poginule na vozućkom frontu, prislužene svijeće i položeni vijenci kod spomen-obilježja poginulim i nestalim pripadnicima jedinica Vojske Republike Srpske iz Vozuće i sa drugih prostora koje su učestvovale u odbrani srpskog naroda na ovom području.

U Stog je prethodno stigla kolona učesnika marša “Stazom egzodusa” koja je pješačila od mjesta Tumare na Ozrenu stazom dugom 22 kilometra.

Učesnici su prepješačili put rutom Brijesnica Gornja-Kvrga-Malčići-Borovci-Lozna-Stog, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom “Uragan” ili “Farz”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine u ofanzivi u kojoj je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, kao i usljed bombardovanja NATO snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 129 još traga.

Zbog stravičnih zločina nad Srbima Vozuće i Zavidovića trenutno su osućeni samo ratni zločinac i nekadašnji načelnik Generalštaba takozvane Armije BiH Rasim Delić na tri godine pred Haškim tribunalom, kao i ratni zločinac, komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin, koga je Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno osudilo na osam godina zatvora, koje ne izdržava nakon bjekstva iz BiH.

Mahmuljin je jedan od devetnaest identifikovanih i djelimično identifikovanih lica, pripadnika takozvane Armije BiH i stranih dobrovoljaca protiv kojih su podnesene krivične prijave o zločinima počinjenim nad Srbima na području Ozrena i Vozuće u julu i septembru 1995. godine.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakUčesnici marša “Stazom egzodusa 2024” stigli u vozućko naselje Stog prešavši put dug 22 kilometra (FOTO) 
Naredni članakVidaković: Odgovorni za zločine nad Srbina nisu do danas odgovarali