U Doboju se ukupno 13 lica vode kao nestala, a dosadašnja saradnja sa Institutom za nestala lica BiH na njihovom pronalaženju nije na željenom nivou, rekao je Srni predsjednik dobojske Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Igor Filipović.

Filipović je naglasio da je saradnja sa Institutom za nestala lica BiH izostala i kada je riječ o potrazi za 126 nestalih lica sa područja Ozrena.

“Insitut za nestala lica BiH kao da ne želi da se bavi pronalaženjem pripadnika srpske nacionalnosti zbog čega je teško doći do bilo kakvih informacija i eventualnim lokacijima”, naveo je Filipović.

Prema njegovim riječima, u ovom gradu je ostvarena dobra saradnja sa porodicama nestalih koje su u datom periodu uradile DNK-analize, ali zbog nemarnosti i nerada Instituta tijela njihovih najmilijih nisu identifikovana, ni pronađena.

Na Ozrenu se danas obilježava Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske, ustanovljen u znak sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti i kršenje ljudskih prava.

Prema programu obilježavanja, koji organizuje Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, u 11.00 časova u manastiru Svetog Nikole na Ozrenu planiran je parastos poginulim i ubijenim borcima i civilima, u 11.15 časova polaganje vijenaca i cvijeća na Spomen-krst i na spomenik najmlađem pripadniku Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću, a u 11.30 časova obraćanje zvaničnika.

U Republici Srpskoj još se traga za 1.636 nestalih. Od tog broja 620 je vojnika, 12 pripadnika MUP-a Republike Srpske i 1.004 civila, od kojih su 312 žene i djeca.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra pretežno sunčano i toplo uz prolaznu oblačnost
Naredni članakDOBOJ: Burne reakcije Kulišićeve majke: “Monstrumi, ubice, spodobe” (FOTO)