Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da podržava saradnju sa NATO-om u skladu sa zvaničnim stavom Republike Srpske.

Goganović je, nakon današnjeg sastanka sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomasom Gofusom, izjavio Srni da posebno podržava saradnju u segmentu podrške Oružanim snagama BiH kroz projekte izgradnje odbrambenih kapaciteta koji podižu nivo opremljenosti, kako bi bili u mogućnosti da pomognu civilnim strukturama vlasti prilikom prirodnih nepogoda.

On je pohvalio veoma dobru saradnju sa misijom EUFOR-a, te izrazio stav da je potrebno produžiti njen mandat u narednom periodu.

Goganović je rekao da je tokom sastanka sa Gofusom, koji je predvodio visoku delegaciju Alijanse, naglasio da je regionalna saradnja jedno od najznačajnijih pitanja koja se podržava u potpunosti, budući da je miran Balkan, pokazatelj stabilnoti cijele Evrope, ali i šire.

On je istakao da geopolitički konflikti u svijetu imaju refleksiju i na region, budući da je Balkan jedno od geopolitičkih tačaka gdje se interesi velikih sila preklapaju, a da pri tome često budu suprotni interesima naroda koji žive u BiH.

“Uprkos tome, naše opredjeljenje je puno poštovanje Dejtonskog migovnog sporazuma i rješavanje svih otvorenih pitanja dijalogom i razgovorom, a sve s ciljem mira i stabilnosti, kao preduslova za normalan život i ekonomski prosperitet”, poručio je Goganović.

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakCvijanović večeras otvara 55. Međunarodni rukometni TV turnir šampiona “Doboj 2024”
Naredni članakDOBOJ: Održana “Parada sporta”, više od 1.500 učesnika (FOTO)