Plaćanje troškova advokatima po službenoj dužnosti, koje se vrši sukcesivno u skladu sa raspoloživim sredstvima, počelo je 30. juna, a nakon što je usvajen budžet institucija BiH sredstva za isplatu ovih potraživanja trebala bi da budu operativna naredne sedmice, rečeno je Srni u Sudu BiH.

Odgovarajući na pitanje kada će biti isplaćena sredstva advokatima koji se angažuju po službenoj dužnosti, a koji su najavili da sutra stupaju u štrajk, iz Suda su naveli da je na osnovu privremenog operativnog plana u junu i julu obezbijeđen određeni iznos sredstava na poziciji ugovorenih usluga, na osnovu čega su izmirene sve obaveze koje se odnose na zahtjeve iz 2023, te manji dio troškovnika iz ove godine.

Iz Suda BiH podsjećaju da je Dom naroda parlamenta BiH 19. jula usvojio budžet BiH za ovu godinu.

“Kada usvojeni budžet bude operativan, a prema posljednjim saznanjima sredstva bi trebala biti raspoloživa sljedeće sedmice, sva potraživanja advokata po službenoj dužnosti biće izmirena”, poručili su iz Suda BiH.

Na pitanje da li advokati po službenoj dužnosti imaju razloga za štrajk ako budu isplaćeni, iz Suda BiH kažu da odgovor na to pitanje mogu dati advokatske komore Republike Srpske i Federacije BiH.

Advokatske komore Republike Srpske i Federacije BiH ranije su najavile da će advokati od sutra stupiti u štrajk ako ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, od kojih je jedan isplata zaostalih naknada za postupanje po službenoj dužnosti. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVijeće naroda bez saglasnosti o predmetu u vezi sa Trgovskom gorom
Naredni članakViše lica lišeno slobode prema potragama