U Doboju je danas organizovana 15. izložba golubova i sitne peradi sa specijalkom za golubove bački prevrtač i turski mardin koji su u ekspanziji na području Republike Srpske i Federacije BiH.

Izložbu, koja je i prodajnog karaktera, organizovalo je dobojsko Društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Dobojski odgajivač” čiji potpredsjednik Edin Mujkanović kaže da je izloženo oko 150 golubova i 80 patuljaste peradi.

Mujkanović je rekao novinarima da je sinoć boravila i standard komisija koja je dala preporuku u procesu priznanja autohtonosti domaće patuljaste koke đuđe/cvrke.

Sekretar “Dobojskog odgajivača” Adis Ajanović istakao je da će zahtjev za priznanje autohtonosti koke cvrke ovo društvo podnijeti na Evropskoj izložbi balkanskih rasa koja će biti održana u januaru iduće godine u Tešnju.

Ajanović je naveo da 12 uzgajivača dobojskog Udruženja već 13 godina radi na priznavanju autohtonosti cvrke, i da je usaglašeno da boja noge ide u dva varijateta – žuto-zelena i plavo-siva boja, koje definitivno odgovaraju njenom standardu.

Predsjednik Sudijskog odbora Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH Đuro Mitraković pojasnio je da se prilikom ocjenjivanja golubova poštuju utvrđeni standardi i da su na ovoj izložbi izloženi vrlo kvalitetni primjerci bačkog prevrtača.

Pero Bijelica iz Čapljine uzgaja bačkog goluba od 1982. godine za kojeg kaže da je zahtjevan za održavanje, dok Esad Huskić iz Maglaja drži više rasa od kojih mu je najdraži turski mardin kojih ima više vrsta.

Uzgajivač Đuro Vručinić iz Prijedora, čija je koka kokinkin sa osvojenih 96 bodova proglašena šampion današnje specijalke za perad, ističe da su varijetet kovrdžave bijele boje, higijena i odgovarajuća hrana presudni u odgoju šampiona s obzirom na to da su koke dobi do devet mjeseci najatraktivnije za izložbe.

Izložba se održava na platou Doma kulture u dobojskom naselju Miljkovac. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Minimalna pobjeda Sloge Meridian nad Zvijezdom 09 (FOTO)
Naredni članakVulić: Uputićemo inicijativu za smjenu Heleza