Razvojni program UN u BiH /UNDP/ tretiranje otpada ne vidi kao problem već priliku i mogućnost odnosno resurs za stvaranje energije i upotrebu za stvaranje novih materijala,rekao je rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Silven Merlen.

“Ako ne iskoristimo priliku da je otpad – sirovina onda nastaje problem i imamo otpad u okolini i pretjerano zagađenje”,izjavio je Merlen nivinarima u Doboju,gdje prisustvuje na Forumu o upravljanju otpadom u BiH, koji se održava u okviru Evropske sedmice za smanjenje otpada u organizaciji UNDP-a.

Merlen je zadovoljan što je Forum u Doboju okupio ciše od 150 učesnika iz raznih oblasti društva uključujući i najviši institucionalni i ministarski nivo.

On kaže da je pitanje tretiranja otpada kompleksno, koje se ne rješava jednostavno i traži potpuni kvalitativni zaokret.

“Kada se suočavamo sa ovako velikim problemom trebaju nam resursi ali i pamet, i zato smo danas sretni što je okopnjen veliki broj ljudi da se kolektivno pokuša doći do rješenja”,izjavio je Merlen.

On kaže da je prednost BiH što je u blizini EU i okružena zemljama sa naprednim rješenjima za upravljanje otpadom, i ujedno i prilika da ubrzano krene ka zelenoj tranziciji.

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Svjetlana Radusin, koja je i panelista na Forumu, kaže da je sistem upravljanja otpadom u Srpskoj regulisano Zakonom o regulisanju otpada, Strategijom i Planom upravljanja otpada.

“Kao najvažnije je da se uspostavi obuhvat organizovanog sakupljanja otpada u jedinicama lokalne samouprave”, izjavila je Radusinova, istakavši da obuhvat u Srpskoj procentualno iznosi 70 odsto.

Ona je kao ključnog partnera ukazala na Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske koji daje podršku da se u jedinicama lokalne samouprave, iako je to njihova nadležnost, organizuje sakupljanje otpada.

Prema njenim riječima, sistem prikupljanja otpada u Srpskoj organizovan je na regionalnom nivou , odnosno regionalne deponije koje su jednim dijelom i sanitarne a takvih je trenutno tri u Banjaluci, Bijeljini i Zvorniku.

Ona je poručila da odlaganje otpada nije cilj i da po evropskim regulativama postoji hijerarhija upravljanja otpadom koje podrazumijeva što manje otpada na deponijama a što više njegove reciklaže i vraćanje u upotrebu kroz određene vidove proizvoda.

Ona navodi da se u tom cilju realizuju brojni projekti koji upućuju na reciklažu i zelenu ekonomiju, odnosno cirkularnu ekonomiju, te ukazala na značaj obrazovanja stanovništva da što manje stvara otpad koji treba adekvatno i zbrinuti te upravljati.

Forum o upravljanju otpadom u BiH održava se u hotelu “Park” u Doboju i traje do sutra. 

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Koncert solista opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada
Naredni članakVulić: Sve što radi političko Sarajevo provokacija i dokaz da žele islamističku BiH