Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin rekao je da oslobađajuća presuda Suda BiH Ramizu Drekoviću za zločine počinjene nad Srbima u Kalinoviku dokazuje da ne postoji pravna država i da su Srbi i dalje krivi za sve.

Župljanin je rekao da je za njega očekivana ovakva odluka Suda BiH, s obzirom na to da se ništa nije promijenilo u pristupu procesuiranju optuženih za ratne zločine.

– Srbe osuđuju na drastične kazne, a Bošnjaci kao da nisu učestvovali u tragičnom sukobu u BiH i kao da su svi bili članovi humanitarnih organizacija – rekao je Župljanin Srni.

Prema njegovim riječima, izgleda da je više desetina hiljada Srba počinilo samoubistvo, pa za njihovo stradanje niko nije odgovoran.

– To dokazuje nepostojanje pravne države, a kada država nije pravna, onda nema ni prava ni pravde, u ovom slučaju jedino za srpski narod. To stvara i produbljuje postojeće nepovjerenje i ne vodi stvaranju uslova za dugoročnu stabilizaciju odnosa među narodima koji žive u BiH – istakao je Župljanin.

On je zaključio da bez prava i pravde, istinskog pomirenja i jednakosti, nema uslova za dugoročan opstanak BiH.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH pravosnažno je oslobodilo nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića optužbe za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.

Optužnica Tužilaštva BiH teretila je Dreković da je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra oblačno i hladno, uz povremene sunčane periode
Naredni članakRajilić: Sud BiH ima nečiju naredbu da niko od Bošnjaka ne smije biti kriv za ubijanje Srba