Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić otvorio je danas u Doboju Treći simpozijum doktora medicine, te istakao značaj kontinuirane edukacije i razmjene iskustva ljekara.

Simpozijum je okupio više od 200 ljekara i 47 predavača iz zemlje i inostranstva, a Šeranić je pohvalio program u kojem su zastupljene promotivne i preventivne aktivnosti, važne u radu porodične medicine i domova zdravlja.

On je ukazao na važnost multidisciplinarnih centara, koji su zakonom o zdravstvenoj zaštiti uvedeni kao obavezni, tako da domovi zdravlja polako preuzimaju tu obavezu i razvijaju shodno svojim kapacitetima, a važan su dio preventivnih aktivnosti.

“Dom zdravlja u Doboju imaće priliku da predstavi svoj multidisciplinarni centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, što je važna stvar sa aspekta drugih domova zdravlja kako bi mogli da preuzmu navedeni model i po istom da rade”, rekao je Šeranić.

Okupljenima se obratio i potpredsjednik Vlade Republike Srpske Miloš Bukejlović, koji je naglasio važnost zdravstvenog sistema u Srpskoj u funkciju očuvanja zdravlja i ljudskih života, te da u obavljanju ovog odgovornog i humanog posla ljekari treba da budu prepoznati.

Bukejlović je naveo ljekari na tom putu kontinuiranog usavršavanja stručnih vještina imaju punu podršku Vlade Republike Srpske.

Organizator simpozijuma je dobojski Dom zdravlja, čiji je direktor Vladimir Marković rekao da da ova ustanova akcenat stavlja na preventivne aktivnosti, što doprinosi tome da manje posla ima sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

Ljekar porodične medicine Zagorka Blagojević Pavlović istakla je da je za prevenciju nastanka oboljenja značajno jačanje primarnog nivoa zdravstvene zaštite jer su timovi porodične medicine prva adresa kojima se pacijenti obraćaju.

Ona kaže da multidisciplinarni centar omogućava više preventivnih pregleda u koje su uključene i specijalističke službe.

Pavlovićeva je navela da se trenutno najviše susreće sa pacijentima koji imaju kardiovaskularna oboljenja, čije liječenje zahtijeva kontrolu interniste ili endokrinologa.

Ljekar porodične medicine iz Velike Britanije Muntarin Kakita istakla je važnost preventivih pregleda, napominjući da se oboljenje koje se otkrije u ranoj fazi sa većom efikasnošću liječi.

Kakita je ukazala da su u skladu sa oboljenjem ili rizikom od oboljenja pacijentima na raspolaganju mnogobrojni skrining programi.

Tokom tri dana Simpozijuma “Promocija znanja-prevencija bolesti” učesnici će raspravljati o hroničnim nezaraznim bolestima, ishrani u prevenciji i liječenju, vakcinama, prevenciji i dijagnostici, sestrinstvu.

Planirane su i škola EKG-a u praksi i škola ultrazvuka, radionica dislipidemije-savremeni pristup u organizaciji HISPA centara Srbije i BiH, kurs kardiopulmonalne reanimacije uz primjenu automatskog spoljašnjeg defibrilatora.

U okviru seminara organizovan je panel “Zajedno za zdravlje” namijenjen specijalizantima porodične medicine i mladim specijalistima porodične medicine koji dolaze i iz Španije, Malte, Poljske, Holandije, Turske, Velike Britanije. Simpozijum se održava u hotelu “Park” u Doboju.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra pretežno oblačno sa kišom
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 15. septembar