Na području u nadležnosti Policijske uprave u Doboju prošle godine evidentirano je po jedno krivično djelo uz zloupotrebu vatrenog oružja, i to ubistvo u pokušaju i razbojništvo, kao i tri slučaja izazivanja opšte opasnosti, izjavio je pomoćnik komandira Policijske stanice Doboj jedan Stojan Petrušić.

Petrušić je naveo da je prošle godine evidentirano i osam slučajeva nasilja u porodici, gdje je počinilac imao vatreno oružje koje nije upotrebio.

“Pozivam građane da prijave upotrebu vatrenog oružja ukoliko uoče ili ako znaju da neko posjeduje nelegalno vatreno oružje kako bi se spriječile neželjene posljedice”, izjavio je novinarima Petrušić povodom desetodnevne kampanje o opasnostima zloupotrebe vatrenog oružja koja je danas počela u Doboju.

On je ukazao na slučajeve iz ranijeg perioda kada je lice upotrebom vatrenog oružja koje je nelegalno posjedovalo oštetilo dalekovodnu mrežu, te kada je tokom lova jedno lice zadobilo prostrelnu ranu.

Petrušić je napomenuo da policija nelegalno oružje najčešće pronalazi tokom rješavanja drugih krivičnih djela, te izdvojio operativnu akciju “Plantaža 2023”, kada je uz četiri stabljike indijske konoplje pronađena i vojna automatska puška sa pripadajućim okvirom i 15 metaka.

Kada je riječ o zahtjevima za izdavanje dozvole za nabavku oružja, Petrušić je rekao da ih je tokom 2022. godine bilo 246, a od toga su pet podnijele žene koje su u zahtjevu navele da se radi o oružju u svrhu lične bezbjednosti i kojima su zahtjevi i odobreni.

“U 2023, zaključno sa današnjim danom, imamo 157 podnesenih zahtjeva, od tog broja četiri zahtjeva su podnijele žene, i to dva za lovačko oružje, a dva za ličnu bezbjednost”, izjavio je Petrušić.

Prema njegovim riječima, u najvećem broju zahtjeva riječ je o nabavci lovačkog oružja.

Kampanju o opasnostima zloupotrebe vatrenog oružja realizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske – Mreža žena MUP-a Republike Srpske, a podržao ju je Razvojni progrma UN u BiH kroz projekat “Digitalizacija i institucionalna i regionalna kooperacija”.

U okviru kampanje pripadnici Policijske stanice Doboj jedan danas su na raskrsnici ulica Svetog Save i Nemanjine u Doboju dijelili informativni materijal radi podizanja svijesti građana da zloupotreba vatrenog oružja uvijek dovodi do teških posljedica, ali i ozbiljnih zakonskih sankcija.

U letku je navedeno da su tokom prošle godine zloupotrebom vatrenog oružja evidentirana četiri ubistva, 11 krivičnih djela razbojništva i 25 slučajeva izazivanja opšte opasnosti.

U ovom periodu u 77 slučajeva nasilja u porodici počinilac nasilja je posjedovao oružje, koje je u tri slučaja i upotrijebljeno. 

Foto: rtvdoboj.org, srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik o sutrašnjem sastanku stranaka koje čine vlast na nivou BiH (VIDEO)
Naredni članakVulić: Profesionalne sudije nisu željele da glume u predstavi koju potpisuju Šmit i Marfi