Želite li ovo ljeto da preživite toplotne talase, koristite sljedeće trikove!

Uzmite malo leda iz zamrzivača i stavite tamo gdje su krvni sudovi najbliže površini kože. To uključuje ručni zglob, vrat i grudi. Ovako će se temperatura krvi malo spustiti pa će i vama biti ugodnije. Osim toga, svi znamo da je piti vodu apsolutno najvažnije. A čini se da kokosova voda može biti i puno bolja za vas jer hladi brže od vode.

Ljubitelji čaja, ne strepite, postoji i trik za vas.

Napravite čaj od mente. Menta je poznata po efektu hlađenja, a isto tako će zadovoljiti žeđ. Za one koji imaju ventilator, dobar trik je da stavite zatvorenu flašu punu hladne vode ispred ventilatora koji će je lagano raspršivati.

Možete i nakvasiti dva čaršafa u hladnoj vodi i njima se pokriti. Hlađenje stopala u lavoru u mlakoj ili hladnijoj vodi takođe pomaže ako baš jako zagrije.

Ako ste napolju po ekstremnim vrućinama, primjenite jedan od ovih načina. Osiguraće vam željeno osvježenje i ciljano rashladiti tijelo hladeći senzore za regulaciju temperature.

Napunite vodom bočicu s rasprskivačem. Namjestite sprej na željenu jačinu i često vlažite otkrivene dijelove tijela.

Držite zadnji dio vrata zaštićen, šeširom ili kapom ili nečim drugim. Senzori za kontrolu temperature su u tom području pa hlađenje tog dela znači i hlađenje ostatka tela.

Držite vrećicu s ledom ili bilo što ledeno iza glave.

Nakvasite kosu, cijelu ili je samo lagano navlažite, ovisno koliko vam je vruće. Isparavanje vode će ohladiti glavu.

Nakvasite lagano šešir ili kapu i stavite na glavu.

Nakvasite rukave na košulji. Kako vjetar dune tako će vas hladiti.

Foto. Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Često hladite i stopala vodom. Nošenje tanke obuće ljeti često dovodi i do pregrijavanja stopala. Možete nakvasiti i čarape pa i na taj način ohladiti noge.

Rashladiće vas i vlaženje zglobova na rukama. Radite to svakih sat vremena. To će sniziti temperaturu tijela, piše 24sata.hr.

Istuširajte se hladnom vodom prije izlaska.

Pođite na kupanje na bazen ili na more.

Pijte više vode, veoma često, sa malim razmacima.

Prethodni članakPomoću ovih savjeta izbijelite odjeću bez upotrebe hemikalija
Naredni članakBing Chat stiže na Chrome