Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je da se samo kroz dogovor može doći do sistemskog rješenja, i kada su u pitanju evropski, ali i svi drugi zakonski prijedlozi.

Ona je govoreći o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/, koji se danas nalazi pred poslanicima Predstavničkog doma, istakla da je osnovni razlog zašto SNSD neće podržati ovaj prijedlog, taj što u zakonu stoji da se oduzima pravo glasanja “uzdržan”.

“Imate `za` i `protiv`, a nema institucije `uzdržan`. Smatramo da je to diskriminatorski i nije u skladu sa evropskim poveljama o ljudskim pravima, ali ovo je prvo čitanje i ima prostora za korigovanje”, rekla je Vulićeva novinarima u Sarajevu.

Prema njenim riječima, u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu uočene su određene manjkavosti, a jedna od najvećih zamjerki SNSD-a je ta što je Zakon u suprotnosti sa Zakonom o finansiranju institucija BiH.

Ona je istakla da se u jednom dijelu zakona kaže da se ne može mijenjati ono što je utvrđeno, u smislu da se usvojeni budžet ne smije mijenjati, a da niko ne vodi računa o tome da li u budžetu ima novca.

“Smatramo da se na taj način vrši izolacija institucija, i da se na taj način može proizvoljno donositi odluka na nivou te institucije. Uz to imate situaciju da parlament koji donosi ovaj zakon nema mehanizam kada ne usvoji Izvještaj o radu, da bilo kakve mjere zbog toga snose iste te institucije”, rekla je Vulićeva i dodala da se na ovom prijedlogu zakona mora dodatno raditi.

Govoreći o dnevnom redu današnje sjednice, Vulićeva je navela da je najviše polemike izazvao Zakon o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH, te da je nekorektno, kako je rekla, sufliranje /šefa Delegacije EU u BiH/ Johana Satlera u vezi sa prijedlogom ovog zakona.

“Smatramo da je nekorektno i da on nema pravo da nama kreira prijedloge zakona. Prihvatamo njegove sugestije, jesmo za dogovor i evropski put, ali taj način komuniciranja nije korektan”, istakla je Vulićeva.

Ona je Satleru zahvalila za određene sugestije u vezi ovog zakona, te istakla da nametanje i naređivanje neće proći.

“Iz toga mi nećemo podržati amandmane koje su kolege slijedeći ideju gospodina Satlera predložile, niti ćemo uvažiti ono što je sam Satler napisao u svom pismu”, navela je Vulićeva.

Prema njenim riječima, ukoliko prođu ti amandmani, SNSD će biti i protiv prvog prijedloga Zakona.

Govoreći o Prijedlogu zakona o PDV-u poslanika Darka Babalja i Mladena Bosića, ona je istakla da je SNSD saglasan da se granica za registraciju poreskih obveznika privrednicima poveća na 100.000 KM, ali da je dilema pomjeranje plaćanja PDV-a krajem mjeseca.

“Naš prijedlog je da to sve ide od početka nove godine, a ne da sada na pola godina pravimo cirkus u finansijskom sistemu”, navela je ona.

Vulićeva je istakla da se ne želi napraviti problem predstavnicima lokalnih zajednica, koje se finansiraju iz PDV-a, kao i da bi pomjeranje tog roka plaćanja PDV-a na kraj mjeseca izazvalo finansijsku krizu u budžetima lokalnih zajednica.

“Mislim da na taj način ne bismo ništa dobro učinili, i da bismo imali kontra efekat odnosno veliko nezadovoljstvo ljudi koji vode lokalne zajednice i građana”, istakla je ona i dodala da je prijedlog SNSD-a da se u ovom trenutku usvoji samo povećanje stope za registraciju poreskih obveznika na 100.000 KM.

Prema njenim riječima, zajednica je pozitivno reagovala na ovu inicijativu, ali da je većina poslanika saglasna da izmjene ovog zakona trebaju stupiti na snagu 1. januara 2024. godine, kako ne bi bila ugrožena finansijska stabilnost. 

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Oko 50 policijskih službenika prijavljeno za akciju darivanja krvi (FOTO)
Naredni članakGoganović: Helez najnovijim potezom nastavlja urušavanje Ministarstva i BiH