Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je Vlada Republike Srpske imala vidljive mjere u suzbijanju širenja afričke kuge svinja, ali da i nivo BiH treba da pruži doprinos, o čemu će sutra održati sastanak sa predstavnicima evropskih institucija.

Košarac je rekao da će, osim stručne, tražiti i finansijsku podršku za domaćinstva koja su pretrpjela štetu.

– Da vidimo kako možemo pomoći ljudima koji su u nevolji i koji će imati socijalne probleme. Ti ljudi su vrijedni i marljivo rade – rekao je Košarac.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske imala vidljive mjere, ali da je neophodno preuzeti zajedničku socijalnu odgovornost.

– Nivo BiH, u tom kontekstu, ne može da zatvara oči – poručio je Košarac.

On je podsjetio da je, na osnovu informacija relevantnih institucija Republike Srpske i distrikta Brčko, tražio od Savjeta ministara da iz tekuće rezerve budžeta institucija BiH interventno izdvoji milion KM za saniranje posljedica širenja afričke svinjske kuge.

– Tražio sam da se 850.000 KM izdvoji za Republiku Srpsku i 150.000 KM za Brčko distrikt, cijeneći da je u ovoj fazi to dovoljno sredstava za sanaciju posljedica koje je izazvala afrička kuga svinja – pojasnio je Košarac za Srnu.

Vlada Republike Srpske proglasila je juče vanrednu situaciju za područje grada Bijeljina i opština Lopare i Ugljevik zbog pojave i širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da je u Srpskoj zbog afričke kuge svinja eutanazirano više od 3.300 tih životinja, a da na taj postupak čeka još od 800 do 1.000 svinja.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakOstojić: Nadležni da zaustave provokacije Srba od učesnika navodnog marša mira
Naredni članakVrijeme ultimatuma je prošlost, Dodik neće podleći prijetnjama i pritiscima