Evropska komisija predstavila je svoj godišnji Izvještaj o strateškim predviđanjima za naredni period, u kome je ukazala na aktuelne prioritete, izazove, kao i problematiku sa kojom će se suočiti evropski kontinenet, rekao je spoljni član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Milan Zečević.

Zečević je naveo da gobalne promjene sa kojima se suočio moderni svijet protekle tri godine, od pandemije virusa kovid-19, koji je doveo do krize u globalnom lancu snabdijevanja robom i uslugama, preko bezbjednosnih izazova rusko-ukrajinskog sukoba, pa sve do formiranja novih geopolitika, doveo je do preispitivanja temelja, kao i same definicije EU i njenih vrijednosti.

– Sa aspekta evropskih integracija, ovaj izvještaj nagovještava promjene sa kojima se Republika Srpska suočava već dugi niz godina, od sve većih razlika između zemalja partnera po pitanju ekonomskog i socijalnog opredjeljenja, pa do izazova uporedog očuvanja nacionalnog identiteta i usvajanja principa geopolitike – istakao je Zečević.

Period od pada berlinskog zida otvorio je mogućnosti ubrzane kooperativnosti i jačanja međuzavisnosti zemalja zapadnog i istočnog bloka, kaže Zečević, ali posljednje godine sve više pokazuju da su ti procesi povezivanja bili samo posljedica gotovo unipolarnog svijeta zapadne hegemonije.

– Danas, kada se na političkoj sceni stvara novi geopolitički poredak, vidimo da se ponovo pitanje nacionalnog identiteta sve više stavlja u fokus zemalja člana EU – istakao je on u izjavi za Srnu.

Zečević je naveo da je Izvještaj značajan dio posvetio krizi na evropskom tržištu rada, u nedostatku kvalifikovane radne snage, isprepletene sa migracionim tokovima i poremećajima u lancu snabdijevanja robe i usluga, te da Republika Srpska, a samim tim i BiH mora opreznije da razmatra svoju poziciju u evropskim pregovorima, jer i sami imamo probleme na ovim poljima.

– Stvaranje novog multipolarnog poretka ogleda se u sve izraženijim inicijativama grupa zemalja koje utvrđuju nove ekonomske veze, naročito između Rusije i zemalja Azije, gdje se prvi put veliki značajni dogovori prave daleko od EU i njenih zemalja, što će se svakako odraziti za uticaj i trendove značaja evropskih integracija – dodao je Zečević.

On je istakao da sve navedeno prejudicira dolazeće korjenite promjene na evropskoj političkoj sceni, kroz izmjene principa na kojima je osnovana, a što je u suprotnosti sa gotovo zastarjelim pristupom evropskim integracijama koji se očekuje u pregovorima sa BiH.

– Budući da je prošlo deset godina od posljednjeg zvaničnog proširenja EU, do sada nije izmijenjen pristup novim pregovorima, dok je geopolitička scena značajano drugačija i izmijenjena u odnosu na 2013. godinu. Samim tim i pristup kroz 14 prioriteta koji se nameću prema BiH zahtjevaju drugačiju analizu i prilagođavanje aktuelnoj situaciji.

Realno posmatrano, sve do okončanja rusko-ukrajinskog sukoba, koji je jedan od glavnih inicijatora gotovo svih globalnih trendova, od proširenja NATO kapaciteta, kroz jačanje uloge BRIKS-a, novorastuće finansijske moći Kine, proces evropskih integracija neće moći da se postavi na realne osnove, a samim tim i evropski put BiH i Republike Srpske, ostaje nedovoljno artikulisan, bez postojanja jasnih ciljeva i namjera – dodao je Zečević. 

Foto: Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakLukić: SIPA kontaktirala Službeni glasnik; Upoznaću ih o njemačkom državljaninu koji krši zakone (VIDEO)
Naredni članakMinić: U Srpskoj 78 žarišta afričke svinjske kuge (VIDEO)