Prekid izvršenja odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske sutrašnjom odlukom Parlamenta Srpske je nešto za šta se zalažem i čemu težim, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za RTRS, koji emitujemo večeras od 20.20 časova.

– To može da traje mjesec dana, godinu, a može i trajno. Ukoliko pokušaju da učine nešto nakon toga, mi ćemo slijedom tih stvari ići dalje – naveo je Dodik.

On je istakao da će Republika Srpska adekvatno odgovoriti.

– Samo naivni mogu da misle da povlačimo ishitrene poteze. BIH se mora vratiti Dejtonu – poručio je Dodik.

Istakao je da Republika Srpska ima i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

– Iz njega izbacuju trojicu sudija Ustavnog suda koji su stranci. Republika Srpska bira trojicu, FBiH još šest. Imaće ukupno devet. Zakon će propisati da kvorum mora da podrazumijevaju učešće svih. U odluci mora da bude jedan glas Srbina, Hrvata i Bošnjaka kako bi ona bila validna – istakao je Dodik, komentarišući posljednje odluke Ustavnog suda, ali i najavu NSRS koja će raspravljati o Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj.

Dodik je poručio da ako ne bude toga, preglasavanjem sve gubi bilo kakav smisao.

 – Da li je potrebno da nas preglasavaju muslimani i stranci, ili sutra muslimani i Hrvati. Mi ne želimo da budemo dio te priče – rekao je Dodik.

Dodik je u intervjuu govorio o značaju posjete Viktora Orbana Republici Srpskoj, uplati obaveza Bečkoj berzi, novim investicijama u Srpskoj i posljednjim dešavanjima u Rusiji.

Intervju sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom gledajte večeras od 20.20 časova na RTRS, našem portalu i Јutjub kanalu.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakŠta piše u Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH?
Naredni članakOstojić: BORS stub Republike Srpske