Pjesnik iz Bara Neven Milaković večeras je u Doboju promovisao knjigu rodoljubive poezije “Vila sa Košara” i dva nova djela “LJiljani” i “Bilo jednom”.

Milaković je rekao novinarima da “Vila sa Košara” da ga pisanje rodoljubivih pjesama duhovno iznuri.

“Da bi napisali, recimo, `Sonetni vijenac o Jasenovcu`, morate mnogo da propatite. Morate da prolazite i prođete sve one muke koje su prošli naši mučenici”, izjavio je Milaković.

Za novu knjigu “LJiljani” kaže da je dobrim dijelom posvećena njegovoj pokojnoj supruzi, a “Bilo jednom” rodnom gradu Podgorici.

Izdavač knjige Dejan Spasojević rekao je da je riječ o drugom izdanju “Vile sa Košara”, koja je, kaže, već poznata široj javnosti i živi u narodu.

“To se evidentno vidi i po pesmi `Vila sa Košara` koja je njegova najpoznatija pesma i same okolnosti pod kojim je ona nastala su neuobičajene”, naveo je Spasojević.

Istoimenu pjesmu, književnik iz Bara je posvetio junacima bitke na Košarama, simbola odbrane državne granice. Borbe su se vodile u proljeće 1999. godine oko karaule Košare, na jugoslovensko-albanskoj granici, kada je život izgubilo 108 vojnika tadašnje Jugoslavije, uglavnom mladići od 18 do 20 godina.

Promociju knjiga Nevena Milakovića organizovao je dobojski Centar za kulturu i obrazovanje.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Sloga Meridian danas gostuje Igmanu
Naredni članakDOBOJ: Sloga Meridian u Konjicu poražena od Igmana