Qianjiang je nesumnjivo jedan od najvećih i proizvođača motocikala iz Kine. Kompanija posjeduje snažan arsenal brendova koji počinju da se etabliraju na globalnom tržištu, a kako prenose mediji, njihov Keeway Iskia 125 model je dospio na tle Evrope.

Brendovi kao što su Benelli, QJ Motor i Keeway su popularni u Aziji i Evropi, a Benelli ima snažnu prodajnu mrežu u Sjevernoj Americi.

U Aziji i Evropi, u međuvremenu, QJ Motor ima liniju početnih i srednjih mašina, a Keeway se uglavnom fokusira na segment dvotočkaša za svakodnevnu upotrebu. Kad smo već kod toga, Keeway je upravo lansirao novi skuter za evropsko tržište. Zove se Iskia 125 i očekuje se da će dobro da se pozicionira rastućem tržištu retro skutera kojim trenutno dominiraju Vespa i Lambretta.

Na prvi pogled, Keeway Iskia 125 jasno pozajmljuje stilske karakteristike od drugih skutera u klasičnom stilu. Karoserija podsjeća na moderne Lambretta modela, dok farovi imaju prstohvat Vespe. Izduženo sjedište izgleda kao da je dovoljno udobno za prevoz dvoje ljudi, dok suptilni detalji kao što su uglačana ivica na retrovizorima i prednji branik daju šarmantnom skuteru sofisticiranost. Iskia je takođe prilično impresivno opremljena: ima sportske prednje i zadnje disk kočnice, aluminijumske felne i kompletno LED osvjetljenje.

Što se tiče performansi, Iskia cilja početnike s A1 licencom ili ljudima koji traže šarmantan, a opet jednostava način da svaki dan stignu od tačke A do tačke B. Pokreće ga jednocilindarski agregat zapremine 124.6 kubika, s ubrizgavanjem goriva i 8 KS na raspolaganju. Kao što je slučaj sa skoro svim modernim skuterima, snaga se šalje na zadnji točak preko CVT prenosa.

Zahvaljujući svojoj prilično laganoj konstrukciji, Keeway Iskia teži samo 107 kilograma. Takođe je prilično pristupačan, a u Italiji se prodaje za 2.640 evra, prenosi “AutoBlog”.

Foto: PrintScreen/Twitter

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakVećim agrarnim budžetom veći i podsticaji
Naredni članakHakeri imaju novu taktiku, evo kako šire opasne trojance