Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja smatra da se može očekivati da Evropski savjet u decembru odluči da BiH da uslovni status kandidata za članstvo u EU.

– Ministri spoljnih poslova EU na sutrašnjem sastanku u Briselu na tom političkom nivou mogu samo da utvrde kakvo je stanje u BiH i da eventualno predlože kandidatski status kojeg ne daju oni, već Evropski savjet – rekao je Šolaja Srni.

Šolaja je pojasnio da ministri spoljnih poslova EU na ovom sastanku mogu samo još jednom da naglase koje ciljeve žele da postignu i ko treba da ih uradi, dok je na zemalja zapadnog Balkana kako će to realizovati.

Komentarišući najavljeni ulazak Hrvatske u šengenski prostor od 1. januara iduće godine, Šolaja je rekao da će građani BiH ulaziti u Hrvatsku kao i u svaku drugu zemlju EU koja je u Šengenu.

– Šengen ima svoja pravila po kojima se morate ponašati i možda će biti malo teže ulaziti u Hrvatsku. Nije to do Hrvatske, već do EU –  zaključio je Šolaja.

Zapadni Balkan jedna je od tema sutrašnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU koji će posebnu pažnju posvetiti aktuelnim tenzijama između Beograda i Prištine, političkoj situaciji u Crnoj Gori i perspektivama za BiH, objavljeno je na sajtu EU.

Evropski poslanici podržali su nedavno ukidanje unutrašnjih graničnih kontrola između Šengenske zone i Hrvatske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Okupljanjem oko Srpske pokažimo njenu snagu
Naredni članakVRIJEME: Sutra pretežno oblačno, ponegdje kiša