Kolebljivost i pokajnički stavovi pojedinih članova CIK-a BiH na posljednjoj sjednici upućuje da su podlegli pritisku opozicije koja žalbama traži nove izbore za predsjednika Republike Srpske.

Ukoliko bi Sud prihvatio njihovu žalbu, a CIK raspisao nove izbore, to bi Republiku Srpsku i BiH odvelo u ustavnu krizu sa nesagledivim posljedicama, kažu pravni stručnjaci.

Iz SNSD poručju da je Milorad Dodik predsjednik Srpske i da nema novih izbora.

Tek što su prošla tri dana od objavljivanja preliminarnih rezultata za predsjednika Republike Srpske, a Dodik primio čestitke i od predsjednika Srbije, članovi CIK-a se “posipaju pepelom”. Za sjednicu na kojoj su sa šest od sedam glasova utvrdili Dodikovu pobjedu, sada tvrde da je loše pripremljena, da su podlegli pritisku medija, političkih subjekata.

– Ako smo pogriješili, zašto smo pogriješili? Zašto je nastupila konfuzija? Mislim da to dugujemo javnosti, jer je posljednja sjednica bila užasna – rekla je član CIK-a Irena Hadžiabdić.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović kaže da duguju izvinjenje javnosti.

– Apsolutno je potrebno da se izvinimo javnosti, posebno zbog posljednje sjednice koja ne bi takva ni bila da nije došao do izražaja zamor – rekao je Arnautović.

Na istom fonu su i članovi CIK-a Željko Bakalar, Јovan Kalaba i Vanja Bjelica Prutina koja je, doduše, jedina bila protiv prvobitne odluke.

Ipak, Ahmet Šantić rezulutno odbija navode svojih kolega, a time i sumnju u objavljene rezultate.

– Ostajem pri svemu što smo uradili na sjednici, a javno govoriti o nečemu što smo jednoglasno glasali, apsolutno nije prihvatljivo – rekao je Šantić.

Otkud iznenadni nalet samokritike i potreba da se javnosti izvinjavaju za odluku o utvrđivanju rezultata za predsjednika Republike Srpske? Teško je reći, ali uoči pokajničke sjednice CIK-a, opozicija je podnijela zahtjev za poništavnje izbora i najavali da će se obratiti Sudu BiH.

– CIK će ponoviti opšte izbore za predsjednika Republike Srpske u svim izbornim jedinicima jer tako je propisao zakon, na osnovu pravosnažnosti ove odluke, ako o tome bude odlučivao sud, što se može desiti – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović prije sjednice CIK-a.

Ako Apelaciono odjeljenje Suda BiH uvaži žalbu opozicionih stranaka, sljedeći korak bi bio da CIK, pozivajući se na odluku Suda, poništi i naredi nove izbore za predsjednika Republike Srpske. Struka i politika poručuju da je to scenario koji bi Srpsku i BiH odveo u politički haos.

– Nije isključeno da to prebaci na Sud BiH koji je, takođe, pod pristiskom stranaca i pod velikim uticajem politike da na drugačiji način postupi. To bi bila jedna od najpogrešnijih odluka u polijertnom razvoju BiH i najvjerovatnije ulazak u krizu formiranja institucija na nivou BiH, ali i na niovu Republike Srpske – smatra profesor Vitomir Popović.

Šef Kluba poslanika SNSDa u Predstavničkom domu PS BiH Snježana Novaković Bursać poručuje da su građani Republike Srpske izabrali svog predsjednika i da ponavljanje izbora ne dolazi u obzir.

– Ponašanje pojedinih članova CIK-a na jučerašnjoj sjednici pokazuje da oni definitivno i dalje slijede matricu zadanu od strane opozicije i centara koji njima upravljajaju. To je nastavak njihovog iracionalnog djelovanja – ističe Novaković Bursać.

Dok opozicija podnosi žalbe, lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović iz Sarajeva sa Federane televizije najavljuje nove proteste u Banjaluci. Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac odgovara da je to očajnički pokušaj izbornih gubnitnika da izazovu nemire i srpsko srpske sukobe.

Foto: Screenshot/YouTube

Izvor: RTRS

Prethodni članakKošarac: Drakonske kazne za one koji pozivaju na linč!
Naredni članakVRIJEME: Sutra pretežno sunčano i toplo