Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač danas će u Banjaluci otvoriti izložbu “Vožd Karađođe – otac Srbije”, koju organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, u saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije i Vojnim muzejom.

Izložba će biti otvorena u Muzeju Republike Srpske, u okviru programa obilježavanja Dana policije i 30 godina MUP-a.

Izložba će biti otvorena do 15. aprila.

– Izložba će biti otvorena u Muzeju Republike Srpske u okviru programa obilježavanja Dana policije i 30 godina MUP-a Srpske, a zaniteresovani mogu da je pogledaju do 15. aprila, rekala je portparolka Mirna Miljanović, gostujući u “Razbudilniku” Radija Republike Srpske.

Objasnila je da izložbu “Vožd Karađorđe – Otac Srbije” čini više od sedamdeset eksponata hladnog oružja poput jatagana, noževa i handžara, vatrenog oružja koje čine puške, kubure i pištolji sistemi paljenja na kremen, ali brojnih borbenog i ukrasnog oružja i oružanog pribora.

– Izvanrendnu dopunu izložbi predstavljaju portreti Karađorđa, radovi Uroša Predića, Јovana Bjelića i Vsevolda Guljevića, portreti znamenitih srpskih vojvoda iz tog doba, radovi Lukijana Bibića i nepoznatih autora, litografije Anastasa Јovanovića kao i veći broj akvarela sa temom ratnika iz 19. vijeka, rekla je Miljanović.

Autori izložbe “Vožd Karađorđe – Otac Srbije” su viši kustos – istoričar Gordana Bulović iz Muzeja grada Novog Sada i muzejski savjetnik dr Mirko Peković iz Vojnog muzeja u Beogradu.

Otvaranje je zakazano za 13.00 časova u Muzeju Republike Srpske.

Viši kustos i istoričar Muzeja Novog Sada, Gordana Bulović govorila je u našem Јutarnjem programu o značaju izložbe.

Pogledajte video:

Foto: Wikipedia

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik i Tegeltija sa Sijartom; Prisustvuju otvaranju Sajma u Mostaru
Naredni članakZavršne riječi odbrane Mahmuljina