Јoš nema osuda, ni reagovanja međunarodnih predstavnika na posljednja dešavanja u Bužimu. A tamo su se, u subotu, pod ratnim zastavama tzv. Armije BiH okupila uniformisana lica sa zelenim beretkama.

Pucnjava i pokliči “Alahu ekber” izazvali su strah kod srpskog i hrvatskog stanovništva.

Iz Srpske i danas ukazuju da zabrinjava izostanak reagovanja bezbjednosnih agencija u BiH, kao i međunarodne zajednice na sramni i zastrašujući skup ekstremističkih i paravojnih bošnjačkih grupa.

Slike ratnih uniformi, zelenih beretki, okupljanja bošnjačkih udruženja pod zastavom tzv. Armije BiH, pokliči “Alahu Ekber”, pucnjava.

Sve to izazvalo je ogorčenje, strah i uznemirenost među stanovništvom. Iz Republike Srpske poruka – da je na ovakav način suživot u BiH nemoguć.

– Mislim da treba nas kao narod, ne da zabrine, već da nas natjera da razmišljamo malo svojom glavom i da se ujedinimo u tom smislu. Imamo zajedničku brigu, a to je briga za Republiku Srpsku, da nikoga ne uznemiravamo, a da nikome ne damo da nas provocira – istakao je Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Banjaluka.

– Tog suživota kao što je bilo do 1991. godine više nikad neće biti – dodao je Pero Vukajlović, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Trebinje.

Uz poruku da ne želi rat, srpska strana pozvala je i međunarodnu zajednicu da zaustavi sve učestalije bošnjačke provokacije i da u ovakvim situacijama bude objektivna.

Zbog ranijih okupljanja, podnosile su se i krivične prijave.

Tražilo se procesuiranje onih koji svjesno šire netrpeljivost, ali su Tužilaštvo i Sud BiH ostali nijemi, kao i sarajevski političari.

– Ako želite da sačuvate BiH, ako se toliko zalažete za BiH, onda nema BiH, ako nema Srba i ako nema Republike Srpske. Zato iz Republike Srpske idu poruke da sjednemo, razgovaramo i da se dogovaramo o sudbini BiH – napomenuo je Radovan Višković predsjednik Vlade Srpske.

Dok iz Srpske pozivaju bošnjačke političare da se ograde od ratnih poruka, srpske predstavnike ljuti ćutanje međunarodne zajednice koja, smatraju, na takav način pruža podršku u stvaranju novih sukoba i incidenata.

– Koje licemjerstvo i neiskrenost međunarodne zajednice jasno govori da su Srbi uvijek krivi, a Bošnjaci sveci. Gospodo, evo dokaza da Srbi ne pozivaju na rat, Srbi pozivaju na jedinstvo, dijalog. Oni koji pozivaju na rat, odsjecanje glava su ti Bošnjaci kako u Bužimu, tako širom BiH, koji žele islamsku BiH – istakla je Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Na ekstremističkom skupu, kako ga je nazvao savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, često je istican i simbol karakterističan isključivo za pripadnike svjetski ozloglašene ekstremističke i terorističke organizacije ISIS.

Opravdanim ocjenjuje zabrinutost i strah kod srpskog i hrvatskog stanovništva u BiH, a nejasnim i skandaloznim izostanak bilo kakve reakcije bezbjednosnih agencija u BiH.

Foto: Screenshot/rtrs.tv

Izvor: RTRS


Prethodni članakTužilaštvo BiH o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici: Predmet u završnoj fazi
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 15. februar