Asistenti u nastavi, nevidljivi “prosvjetni radnici rade u školi sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Posao je izuzetno zahtjevan, a plata 437 KM.

– Asistenti rade na ugovor o djelu i to povlači za sobom i pravni osnov, a možemo ga naći u Zakonu o obligacijama. Nisu angažovani na temelju Zakona o radu, nemaju mogućnost za ostvarivanje penzionog osiguranja zato što se angažuju kao podrška učenicima – izjavila je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje  Nataša Cvijanović, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Cvijanović je podsjetila da se pitanje asistenata i uključivanje podrške učenicima koji ih trebaju pojavila 2010. godine.

Predsjednik Sindikata ONK Republike Srpske Dragan Gnjatić je istakao da je potrebno poboljšati status asistenata.

– Ako ti ljudi budu dobro i korektno plaćeni, oni će ostati ovdje i raditi taj posao. Sigurno je da daju sebe na najbolji mogući način i to se mora poštovati. Moramo naći način da im se pomogne jer napuštaju ove prostore. To je težak i zahtjevan posao – rekao je Gnjatić.

Dragan Popović ima blizance kojima je potrebna podrška asistenta.

– Kada moja djeca nemaju asistenta, ne šaljem ih na nastavu jer nisu u stanju da je samostalno prate. Asistenti rade na pripremi materijala, brinu o djeci i zaista učestvuju u nastavnom procesu na vrhunski način – poručio je Popović. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVučić: Ne razumijem šta stranci rade sa sankcijama protiv Dodika
Naredni članakBez Bjelice i Pokuševskog u okršaju Golden stejta i Oklahome (VIDEO)