Ultrazvuk brže uočava početne promjene na plućima i kao dijagnostička metoda je senzitivnija i lakša za donošenje odluke porodičnog ljekara da li je kod pacijenta riječ o kovidu 19, te njegovo dalje liječenje, izjavio je specijalista opšte medicine Ivica Zdravković iz Požarevca.

Zdravković je danas zajedno sa ljekarom sa Intenzivne njege za kovid pacijente pančevačke Opšte bolnice Savom Vojnovićem u Doboju održao predavanje o ultrazvuku pluća za ljekare porodične medicine dobojskog Doma zdravlja.

“Ultrazvuk uočava male početne promene u tkivu koje se nalaze između alveola, i ono što je interesantno da pacijenti koji dođu sa rendgenom na kome se ništa ne vidi, kojima stavimo slušalice i ništa ne čujemo, ali vidimo u laboratoriji da ima pi-si-ar pozitivan, povišenu sedimentaciju i da je dokazano kovid inficiran”, rekao je Zdravković.

Ivica Zdravković, specijalista opšte medicine iz Požarevca

On kao prednosti ultrazvučne dijagnostike navodi da smanjuje čekanje pacijenata u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, da se brže dolazi do dijagnoze i terapije, te smanjuje slanje pacijenata kod pulmologa i radiologa.

Prema njegovim riječima, ljekari u SAD su već u aprilu 2020. godine preporučili da se rendgen pluća i ne radi na početku same infekcije jer je oko 80 odsto radiografija bilo nespecifično.

Vojnović je istakao da ultrazvuk treba da bude standardni alat za ljekara porodične medicine, te da se ultrazvučna dijagnostika sve više primjenjuje kao osnovna, a rendgen u situacijama kada pacijent već ima jako lošu kliničku sliku.

“Za ultrazvuk ne postoje neke specijalne kontraindikacije, jako je komforan i po meni treba da se koristi u svim situacijama i da bude dostupan svim kolegama. Svaka sonda u ruci lekara porodične medicine je brže lečen pacijent”, rekao je Vojnović, koji poručuje da rendgen, kompjuterizovana tomografija /CT/ i magnetna rezonanca i dalje imaju svoju primjenu.

Sava Vojnović, ljekar sa Intenzivne njege za kovid pacijente Opšte bolnice Pančevo

LJekar porodične medicine Doma zdravlja Doboj Željka Popović navela je da ova zdravstvena ustanova ima tri ultrazvučna aparata, od kojih je jedan u Službi porodične medicine, a dva u Službi radiologije.

Željka Popović, ljekar porodične medicine Doma zdravlja Doboj

Ona je ukazala i na okolnosti da su danas pacijenti previše uplašeni svakodnevnim bombardovanjem statističkim podacima, pa reaguju na svako povećanje tjelesne temperature, što dovodi do toga da se dnevno obavi 50 ultrazvučnih pregleda. 

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDron s kobasicom spasio psa od nadolazeće plime
Naredni članakDodik: BiH je sinonim za krizu!