Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš i vrđilac dužnosti pomoćnika direktora i zamjenik projekt menadžera Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja Ljubo Ninković borave u službenoj posjeti Razvojnoj banci Savjeta Evrope sa sjedištem u Parizu, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Na sastanku je razgovarano o projektu Regionalnog stambenog zbrinjavanja, njegovoj implementaciji, kao i problemima s kojima se suočava Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije prilikom realizacije na terenu.

– Pored pandemije, koja je na neki način otežala dinamiku realizacije Projekta, tu je i poskupljenje građevinskog materijala, što izvođačima dodatno otežava posao – rekao je Čordaš.

Čordaš je istakao da je i pored svih problema koji od početka prate realizaciju ovog projekta, na neki način zadovoljan, s obzirom na to da je dosta ljudi dobilo svoj krov nad glavom.

I predstavnici CEB-a izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom ovog projekta, čiji je krajnji rok za realizaciju jun 2023. godine.

Dogovoreni su dalji koraci kako bi se postigao što veći napredak u narednom periodu, te je zatraženo da nacionalni doprinosi budu veći u odnosu na raniji period i da se računaju sva ulaganja Sekretarijata koja su povezana na bilo koji način s korisnicima Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, navodi se u saopštenju.

Tu se prvenstveno misli na izgradnju neophodne infrastrukture, što je Sekretarijat iz svojih redovnih budžetskih sredstava radio i do sada, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću.

Između ostalog, dogovorena je komunikacija na mjesečnom nivou kako bi predstavnici bili informisani o napretku samog projekta.

Takođe je dogovoreno da u narednom periodu akcenat bude na opštinama u kojima sporije ide realizacija ovoga projekta ili još uvijek nije ni započeta.

Ukupna vrijednost Projekta na nivou BiH iznosi 104.000.000,00 evra od čega 65.000.000,00 evra kreditnih sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope.

Do sada je utrošeno oko 45.000.000,00 evra na ukupno 1.920 stambenih jedinica.

Foto: Vlada Srpske

Izvor: RTRS

Prethodni članakUKC Srpske: Najmlađi pacijent 2000. godište; Većina hospitalizovanih nije vakcinisana
Naredni članakKalinić: Vrijedi biti hrabar, hrabrost ne boli