Predsjednik Zavičajnog udruženja “Ognjište Rakovačko” Davor Vidaković upozorio je da srpski povratnici u federalnu opštinu Maglaj do danas nisu dobili predviđeni paket stambene pomoći po raspisanom javnom pozivu Ministarstva za raseljena lica i izbjeglice Federacije BiH /FBiH/ iz 2019. godine, a zbog sumnje na zloupotrebe u tom procesu obaviještena je Misija OEBS-a u BiH.

Vidaković je rekao Srni da su se, s ciljem rješavanja ovog dugogodišnjeg problema Srba koji se nalaze na rang-listi za prijem pomoći, u više navrata bezuspješno obraćali federalnom ministru za raseljena lica i izbjeglice Edinu Ramiću, kao i drugim institucijama.

“Niko nam nije odgovorio na naša pisana obraćanja – ni Ramić, ni predstavnici federalne Vlade kojoj smo se, takođe, obraćali. Ništa bolja situacija nije ni sa ministrom u Savjetu ministara Milošem Lučićem, koji nas je svojevremeno i posjetio, ali od tada odbija bilo kakav oblik komunikacije”, izjavio je Vidaković.

On je upozorio da se Srbi povratnici na maglajsko područje godinama prijavljuju na javne pozive za obnovu kuća koje raspisuje federalno ministarstvo, ali do realizacije nikada ne dođe nakon što se objavi rang-lista.

“Imamo informacije da u mešetarenju sa realizacijom stambene pomoći po ovom javnom pozivu učestvuju i pojedinici iz reda srpskog naroda koji su na određenim funkcijama, te zbog svega toga smo se obratili za pomoć Misiji OEBS-a u BiH, kojima zahvaljujem na interesovanju i angažmanu”, naveo je Vidaković.

Vidaković je rekao da iz OEBS-a dolazi jedina iskrena podrška Srbima povratnicima, bez koje bi, zbog bahatosti Vlade FBiH, odavno odustali od ionako minornog povratka na nekadašnja ognjišta.

“Nama je posebno krivo to što se oni u medijima kunu kako rade i kako su svi jednako zastupljeni, a prema Srbima se odnose kao prema građanima petnaestog reda”, poručio je Vidaković.

On je naveo da je prije ratnih sukoba u Gornjem Rakovcu bilo oko 400 stanovnika, a sada su naseljene svega četiri povratničke kuće.

“Potrebno nam je skoro sve. Putna infrastrukutra, struja, voda, materijal za kuće ili ključ u ruke. Ali, put i struja su uregentni”, naveo je Vidaković.

Prema njegovim riječima, u Maglaju je samo jedan Srbin povratnik zaposlen u javnoj upravi, dok ih nema na nivou kantona ni u federalnoj vlasti. 

Foto: rtvdoboj.org/Arhiva

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: U utorak promjenljivo oblačno uz sunčane intervale
Naredni članakDOBOJ: Sastanak o saradnji ekonomskih škola iz Doboja i Sremske Mitrovice